print logo
Byens netværk

Gaihede

september 2014




Gaihede restaurerer og fornyer København

”Kernen i enhver renovering eller restaurering er at finde ind til bygningens sjæl og så arbejde ud fra det”, lyder det fra arkitekt MAA, Birgitte Maltesen hos Gaihede, ingeniører & arkitekter.

Rådgiverfirmaet fra Valby har gjort det til et af sine specialer at renovere ældre bygninger og restaurere fredede bygninger i København.

Virksomheden har en bred vifte af aktiviteter under overskriften totalrådgivning inden for renovering, ombygning, udvikling og vedligehold af ejendomme. Gaihede arbejder tæt sammen med både private udlejere, ejer- og andelsboligforeninger, offentlige og statslige bygherrer og almene boligselskaber.


Foto: Den katolske kirkes bygning i Bredgade er facaderenoveret med respekt for både det oprindelige og nutidens tekniske og funktionelle krav. Vinduerne er således replika af de oprindelige – dog i en bedre kvalitet. Foto: Jens Fischer.

Balance mellem fortid og nutid
Gaihede er skarp på balancen mellem at sætte ældre og fredede bygninger i stand og samtidig tilføre en vis fornyelse og funktionalitet, der forvandler bygninger fra at være museumsgenstande fra en svunden tid til at være en del af dagens København.

”Hvis kunden ønsker at få sin bygning ført tilbage til sin helt oprindelige form, respekterer vi det, og bruger al vores indsigt og vores faglighed i Gaihede til at finde frem til det oprindelige. Men ofte har vi en dialog med bygherren omkring optimering af bygningens anvendelse med blandt andet mulighed for nye funktioner. Det betyder, at den får et nyt liv og bliver en del af vores nutid”, fortæller Birgitte Maltesen.

Optimeringen kan både handle om det tekniske, design- og indretningsmæssige.

Fra guldvarefabrik til moderne ejerlejligheder
Et nyt Gaihede-projekt viser denne proces. I hjertet af det gamle København i en baggård til Store Kongensgade 23 A ligger et stykke erhvervs- og kulturhistorie, som Gaihede er i gang med at bringe frem til det 21. århundrede uden at fjerne det 19. århundrede.

Det er Bernhard Hertz Guldvarefabrik fra 1887. Bernhard Hertz var en hæderkronet juveler og guldsmed, der levede fra 1834 til 1908. Hans karriere startede med et brag, da svendestykket – en guldbladsarmring med diamanter, perler og rubiner, blev købt af kong Frederik den 7. for 300 rigsdaler.

Efter mere end et århundrede som erhverv skal bygningerne nu ændres til 12 eksklusive ejerlejligheder i hjertet af København.


Foto: Fra erhverv til 12 boliger i Bernhard Hertz Guldvarefabrik i en baggård i Store Kongensgade.

Gaihede forvandler erhverv til boliger
”Først og fremmest handler det om med veneration og ydmyghed at lytte til og mærke bygningen. Hvad er den unikke historie, som skal frem i lyset, og hvad skal transformeres til moderne københavneres behov. Alt dette sker i tæt samarbejde med bygherren og Kulturstyrelsen. Og det bliver det bedste af begge verdener. Det hvælvede loft i den gamle fabrik, og de oprindelige ildsteder, som et vidnesbyrd om det oprindelige udtryk fra det gamle København kombineret med moderne faciliteter”, fortæller arkitekt Birgitte Maltesen.

At ændre gamle erhvervsbygninger til boliger er oppe i tiden. Gaihede ser store muligheder i det, men det skal gøres ordentligt.

”Vi skal bevare byens autenticitet og rødder samtidig med, at vi fornyer den ved eksempelvis at indrette bygninger med forretningsmuligheder som butikker og restauranter”, lyder fra Gaihede-arkitekten.


Foto: Det store kontorrum i Store Kongensgade bliver til en eksklusiv lejlighed.

Bedre rådgivning
Ifølge virksomhedens direktør, Ragn Gaihede, er et af deres rådgivningsspecialer nænsom renovering af ældre bygninger. Og det er en stor inspirationskilde til udvikling af de øvrige rådgivningsområder hos Gaihede.

”Renovering er mere end bare at bringe noget gammelt tilbage i samme stand. Det er også udvikling og nytænkning. Alle opgaver er komplekse på deres egen måde – om det er en ny tagkonstruktion hos en andelsboligforening, en ny facade på en betonbygning fra 60’erne eller restaurering af et byhus fra 1860. De mange erfaringer samles og gør os til en bedre totalrådgiver. Som Gaihederådgivere er vi i stand til at tænke i alle detaljer og helhed samtidigt.”

Den katolske kirkes bygninger
Et andet eksempel på en Gaihederenovering, der fornyer, men respekterer det gamle, er den katolske kirkes bygning i Bredgade 67-69. Denne fine, men slidte bygning trængte til en kærlig hånd, og facaden med de righoldige ornamenter skulle gennemgås og renoveres.


Foto: De nye vinduer i den katolske kirkes bygning i Bredgade er en tro kopi af de gamle – men i bedre kvalitet.

”Bygningen har noget helt særligt over sig, som udstråler soliditet, stil og det gamle København, og så er der hele den katolske ramme. Det udtryk har vi bevaret uden at gå på kompromis med nutidens kvalitets- og funktionskrav. For eksempel er vinduerne udskiftet med replika af de oprindelige – dog i en bedre kvalitet, der i højere grad imødekommer nutidens tekniske og funktionelle krav”, siger Birgitte Maltesen fra Gaihede.


Foto:”Kernen i en enhver renovering eller restaurering er at finde ind til bygningens sjæl og så arbejde ud fra det”, lyder det fra arkitekt MAA, Birgitte Maltesen hos Gaihede, ingeniører & arkitekter.

Derfor er vi medlem af Byens Netværk
Ragn Gaihede:
”Gaihede tror på at lære noget nyt og tænke fremadrettet. Og blive inspireret af andre, også fra andre faggrupper end vores egne. Byens Netværk er et godt sted for os til at møde mange spændende mennesker. Samtidig er vores passion for København stor, og oplevelserne med Byens Netværk gør den endnu større.”

Læs mere på www.gaihede.dk

BOGL marts 2024

footer image byens netværk