print logo
Byens netværk

Banedanmarks nye Trafik Control Center Øst



Fotoreportage

Kom med på byggepladsbesøg på Banedanmarks nye Trafik Control Center, der skal styre trafikken for S- og fjernbanen i Østdanmark, når Banedanmarks signalprogram er færdigudrullet i 2021.

Som følge af signalprogrammet skal hele landets samlede banenetværk styres fra to nye bygninger med lignende funktioner og arkitektonisk slægtskab. De placeres i henholdsvis København og Fredericia. Til styring af banenetværket øst for Lillebælt opføres Traffic Control Center (TCC) Øst. Bygningen på 10.500 m² er placeret ved Kalvebod Brygge tæt ved det eksisterende jernbanenet, centralværkstederne og Københavns Hovedbanegård.

8.500 m2, fordelt på 7 etager, udgør Traffic Control Center Øst. Centret skal indeholde de meget komplekse og følsomme centralenheder for nyt signalanlæg, der styrer togtrafikken i Danmark øst for Lillebælt. Dette gør at sikkerheden i og omkring Control Centret skal være meget høj.

De resterende 2.000 m2 skal anvendes til Vejdirektoratets Trafik Informationscenter med tilhørende funktioner.

Arkitekturen er direkte afledt af bygningens vigtigste funktioner, som er kontrolfaciliteter til styring og overvågning af jernbanenettet. Det største kontrolrum er 750 m², og med det søjlefri rum sikres frit udsyn for alle medarbejdere. Der er yderligere 3 kontrolrum i bygningen på hver ca. 600 m².

Alle kontrolrum er karakteriseret ved deres indretning med bordopstillinger i cirkulære former. Dette samt ønsket om en markant bygning har affødt den cylindriske form. Cirklen er samtidig det mest effektive areal til at rumme de 4 kontrolrum.

Landskabet omkring TCC-ØST-bygningen placerer sig som del af og som foreløbig afslutning på landskabsstrøget Kalvebod Park. Landskabsstrøget tager afsæt i tanken om dødislandskabet; karakteriseret ved et varieret terræn hævet i forskellige højder med rig sammensætning af naturelementer, plante- og dyreliv samt mulighed for forskellige rekreative områder.

Kilde: kpc.dk og atkins.dk

Fakta:
Bygherre: Banedanmark
Arkitekt: TRANBERGARKITEKTER
Ingeniør: Rambøll
Entreprenør: KPC
Omfang: 10.500 m²
Opstart: 2010/2012
Aflevering: 2015


 



Program

  • 16:00
    Vi mødes ved byggepladsen Velkommen til eftermiddagens arrangement
  • 16:115
    Præsentation og rundvisning i TCC Øst v/ Michael Bang, Michael Bang ApS, v/ Christian Tranberg, TRANBERGARKITEKTER v/ Banedanmark byggeledelse: Frank Slemming og Marek Calov
  • 17:30
    Netværk og forfriskninger
  • 18:00
    Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

28/01 2015 16:00 - 18:00

Adresse

Carsten Niebuhrs Gade
1577 København V

Kontakt


Praktisk information

Dato og tid

28/01 2015 16:00 - 18:00

Adresse

Carsten Niebuhrs Gade
1577 København V

Kontakt


footer image byens netværk