print logo

Netværkstur til Aarhus


Ta’ med Byens Netværk på en hyggelig og lærerig netværkstur til Aarhus, hvor vi både skal se Moesgaard Museum, udviklingen på Århus havn og på rundtur i kulturhuset Dokk1.


Vi skal en tur vest for Storebælt og besøge Aarhus. Byen er meget mere en Jyllands hovedstad – de verdenskendte medier New York Times, Vogue og The Guardian roser byen til skyerne og anbefaler, at man besøger byen i 2016. Ord som ”hip”, ”afslappet” og ”sofistikeret” bliver brugt, og The Guardian går ligefrem så langt som til at skrive, at man bliver et bedre menneske i Aarhus! Det skal vi ikke kunne dokumentere, men du kan jo lade det komme an på en prøve ved at tage med Byens Netværk på sommernetværkstur til Smilets by.

Moesgaard Museum
På Moesgaard Museum går imponerende arkitektur og nytænkende formidling hånd i hånd. Museet ligger naturskønt i Skåde Bakker, og indenfor kan man i unikke rammer opleve udstillinger i international klasse.

På Moesgaard Museum kommer man som gæst helt tæt på både fortidens og nutidens mennesker gennem scenograferede og dramatiserede fortællinger. Udstillingerne er baseret på den nyeste forskning og teknologi blandt andet i kraft af museets tætte samarbejde med Aarhus Universitet.

Ud over udstillingerne er Moesgaard Museum også en attraktion i kraft af den unikke arkitektur og museets naturskønne beliggenhed. Den nye udstillingsbygning har et bruttoareal på 15.500 m2, og den blev indviet og taget i brug i oktober 2014. Bygningen er opført af MT Højgaard og tegnet af Henning Larsen Architects i samarbejde med Kirstine Jensens tegnestue, der har stået for landskabsarkitekturen.

Vi bruger formiddagen med rundvisning på museet og et fagligt oplæg, hvor vi skal se nærmere på arkitekturen og høre om materialevalg, indretning og meget mere.

Inden vi bevæger os videre med bus til det centrale Aarhus, får vi hver en lille picnic-pose, som vi, alt efter vejrsituationen, forhåbentlig kan nyde fra museets populære skrånende græstag med udsigt over Aarhus bugt!



Aarhus Ø
Vandet og havnen har altid haft en vigtig betydning for Aarhus, og netop nu sker der en kolossal forandring af hele havneområdet nær centrum. Aarhus Ø er en helt ny bydel, der bygges på den tidligere containerhavn i den nordlige del af havnen. Området kommer efter planen til at indeholde boliger med plads til 7.000 indbyggere plus 12.000 arbejdspladser fordelt på 800.000 etagekvadratmeter.

I Aarhus’ yngste bydel kan man bl.a. sidde med fødderne i vandkanten foran ingeniør- og maskinmesterskolen Navitas, snuppe en drink i Strandbaren eller gå på havevandring i Danmarks største byhave, Ø-haven. Der kommer også havnebad og udsigtstårn, og det er også i denne bydel, at markante byggerier, som f.eks. Isbjerget, Bestsellers nye hovedsæde og BIGs nye boligprojekt AARhus ligger/kommer til at ligge.

Vi skal sammen med Aarhus Kommune på rundvisning på Aarhus Ø, hvor vi se den nye arkitektur og hører mere om helhedsplanen og de kommende byggeprojekter.



Vores rundtur på Aarhus Ø slutter på Dokk1, som er Skandinaviens største offentlige bibliotek og repræsenterer en helt ny generation af moderne hybride biblioteker. Huset ligger ved udmundingen af Aarhus Å på en af de mest fremtrædende pladser i Aarhus centrum. Inden vi skal høre mere om Dokk1, er det tid til kaffe og kage, og mens vi nyder det, så er vi heldige at få et spændende oplæg.

Oplæg om Aarhus Festuges arbejde med byudvikling
Henrik Gadegaard, Administrationschef Aarhus Festuge, vil fortælle os, hvordan Festugen sammen med arkitekter, kunstnere, erhvervsliv og borgere arbejder strategisk med at skabe interventioner i byrummet, der kan pege på nye måder at bruge byen på. F.eks. ved at omdanne et af byens trafikale knudepunkter til en fredelig bypark, anlægge en skov på en af byens centrale pladser osv. Det ligger i hele Festugens DNA at gøre Aarhus til en bedre by at bo i.

Dokk1
Dokk1 er en del af en ambitiøs lokalplan for fornyelsen af hele det tidligere industrielle havneområde i Aarhus. Dokk1 forbinder således både visuelt og praktisk den historiske bymidte med de bynære havnearealer.

Hovedgrebet er et stort overdækket byrum. På arkitekterne schmidt hammer lassens hjemmeside beskrives bygningen som ”en stor mangekantet skive, der svæver over et glasprisme, der hviler på en plads af brede isflageformede trapper. Isflagerne breder sig som en vifte ned til vandet og skaber store plateauer, der indbyder til både rekreative ophold og afvikling af arrangementer”.

Bygningens centrale bibliotek indeholder afdelinger i flere forskudte niveauer, der rummer plads til de mange forskellige medie- og kulturtilbud; litteratur- og medieafdelinger, udstillinger, børneteater, interaktive aktiviteter, events, restauranter og caféer, der tilsammen danner en mangfoldig, oplevelsesrig promenade gennem huset.

Husets underjordiske parkering er fuldautomatisk og kan bruges af hele byen. En del af trafikken i havneområdet føres ind under huset, ligesom den kollektive trafik er placeret i umiddelbar nærhed, blandt andet med stoppested for byens kommende letbane.

Dokk1 og de nye havnebyrum er del af projektet Urban Mediaspace Aarhus, som er Aarhus Kommunes største anlægsprojekt nogensinde. Projektets formål er at omdanne Aarhus inderhavn fra industri og færgehavn til byrum. Projektet skaber sammenhæng mellem byen og vandet og får stor indflydelse på havneområdet og byens liv.

I sin helhed inkluderer Urban Mediaspace Aarhus Dokk1 – det centrale bibliotek og Borgerservice i Aarhus, et fuldautomatisk p-anlæg med 1000 pladser, tre nye havnebyrum, omlægning af infrastrukturen i området, forberedelser til letbanen, frilægning af sidste stykke af Aarhus Å samt klimasikring af midtbyen. Projektet gennemføres i partnerskab med Realdania og Realdania Byg, arkitektfirmaet schmidt hammer lassen architects og landskabsarkitekt Kristine Jensens Tegnestue. Alectia A/S er underrådgivere og Rambøll Danmark er bygherrerådgiver på projektet. Dokk1 og parkeringsanlægget blev taget i brug i sommeren 2015, mens havnepladserne bliver færdige i løbet af 2016. Det sidste belægningsarbejde omkring letbanen bliver afsluttet i 2017.

Vi runder eftermiddagen af med at høre oplæg om Dokk1 og få en rundvisning i huset v/Marie Østergaard, Leder af Borgerdialog, partnerskaber og kommunikation Dokk1  og Kim Holst Jensen, Seniorpartner i schmidt hammer lassen architects.



Turen er gratis for medlemmer, dog skal I hver især betale entré på Moesgaard Museum (kr. 110)

Billeder: Pressefotos fra Moesgaard Museum og Dokk1 samt overbliksbilleder af JW Luftfoto lånt fra facebook-siden Aarhus Ø

Der tages forbehold for mindre ændringer i tidsplan/program


 



Program

  • 07:00
    Afgang med bus fra Strandgade. Morgenmad i bussen
  • 10:45
    Ankomst Moesgaard Museum (entré for egen regning, 110 kr.)
  • 11:00
    Rundvisning
  • 12:15
    Fagligt oplæg om arkitekturen, materialer m.m.
  • 13:15
    Frokost, picnicposer
  • 13:45
    Afgang fra Moesgaard Museum
  • 14:15
    Oplæg + rundvisning Aarhus Havn (Aarhus Ø) v/ Nanna Taudahl Kjær, Aarhus Kommune, Teknik & Miljø
  • 14:45
    Oplæg om Aarhus Festuges arbejde med byudvikling v/Henrik Gadegaard, Administrationschef Aarhus Festuge. Kaffe + kage
  • 16:15
    Oplæg om Dokk1 v/ Marie Østergård, Dokk1 og Kim Holst Jensen, Seniorpartner i schmidt hammer lassen architects
  • 16:15
    Rundvisning Dokk1 fordelt på 2 grupper
  • 17:45
    Afgang fra Aarhus mod Kbh. Sandwich i bussen
  • 21:45
    Ankomst Strandgade, København
  • 22:00
    Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

24/08 2016 07:00 - 22:00

Adresse

Strandgade 27B
København K

Deltagerantal

50

Mødested

På parkeringspladsen foran Pakhuset Gammel Dok

Kontakt

ls@byensnetvaerk.dk
20956767

Praktisk information

Dato og tid

24/08 2016 07:00 - 22:00

Adresse

Strandgade 27B
København K

Deltagerantal

50

Mødested

På parkeringspladsen foran Pakhuset Gammel Dok

Kontakt

ls@byensnetvaerk.dk
20956767

footer image byens netværk