print logo

Det Kgl. Bibliotek i Aarhus – Danmarks bedste renovering


Det Kgl. Bibliotek i Aarhus er blevet transformeret fra et klassisk bibliotek til et moderne og socialt mødested. Og det på en så forbilledlig måde, at holdet bag renoveringen nu kan kalde sig Danmarks bedste, da de vandt RENOVER prisen 2020. Vi besøger biblioteket og ser det flotte resultat og hører om processen med at nå dertil.  

Dette er et kommende arrangement under planlægning, der endnu ikke er datosat. Det er derfor ikke muligt at tilmelde sig arrangementet på nuværende tidspunkt.  

Luk fuld beskrivelse

Det Kgl. Bibliotek i Universitetsparken i Aarhus har været igennem en gennemgribende ombygning og nyindretning af de 4.000 m2 publikumsarealer, der har skabt mere plads og bedre faciliteter til brugerne i biblioteket uden at ændre på bygningens ikoniske ydre.

Det Kgl. Bibliotek, der er tegnet af C.F. Møller, stod færdigt i 1963 og er særligt kendt for sit høje bogtårn. Efter renoveringen er der uden at bygge til blevet mere areal og bedre faciliteter til brugerne ved at gentænke funktioner og sætte fokus på akustik og belysning. Ud over de ændrede fysiske omgivelser, har renoveringen også sat sociale aftryk, så biblioteket nu er blevet til samlingspunkt på campus med hele 30 pct. flere besøgende.

I kælderetagen var der før lukkede funktioner som depoter, tidsskriftmagasin og serverrum, men i dag er de omdannet til åbne, lyse studiepladser og afskærmede ”rum i rummet”, hvor de studerende kan mødes og opholde sig. Centralt i bygningen ligger et stort atrium, der er blevet omdannet til en overdækket bibliotekshave med træer og masser af dagslys, så den nu fremstår som en grøn oase, der giver nyt liv til den gamle bygning.

Universitetsparkens organiske former har været inspiration for interiørets kurvede møbler og inventar, og den gemte bogsamling i bogtårnet har dannet forlæg for den flere etager høje bogreol, der er et markant element i både kælderen og atriet. Et solcelleanlæg på taget sørger for grøn energi.

Selve udviklings- og ombygningsprojektet har varet tre år og er sket i et fagligt samarbejde mellem bygherre og rådgivere og med fokus på brugerinddragelse og stor bevidsthed om materialevalg.

”Det er et fremragende renoveringsprojekt, hvor man med renoveringen har skabt et oplevelsesrigt rum med en inviterende stemning, samtidigt med at de eksisterende kvaliteter er respekteret. Man fornemmer klart, at det er et socialt mødested, hvor man udveksler holdninger og møder nye bekendte,” siger Gøsta Knudsen, formand for nomineringsudvalget og tidligere stadsarkitekt i Aarhus.

Læs mere om projektet på RENOVER prisens website


Bygherre: Det Kgl. Bibliotek

Arkitekt: Arkitema Architects

Ingeniør: MOE

Entreprenører: Enemærke & Petersen, Elcon og Åbyhøj VVS


Arrangementet er under planlægning og endnu ikke datosat. Når vi kender datoen for arrangementet, åbner vi for tilmeldinger. Program

  • 15:00 Velkommen v/ Byens Netværk
  • 15:10 Hvordan er transformationen blevet realiseret. Oplæg v/ Ulla Eltang Sylvestersen, Arkitekt, Det Kgl. Bibliotek, Anna Kathrine Bisgaard Sørensen, Kreativ Leder, Arkitekt, Arkitema og Frank Petersen, Enemærke & Petersen
  • 16:00 Rundtur i publikumsarealerne på egen hånd i mindre grupper
  • 16:30 Evt forfriskning og netværk
  • 17:00 Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

Kommende

Adresse

Victor Albecks Vej 1
8000 Aarhus C

Deltagerantal

30

Mødested

Vi mødes ved indgangen

Kontakt

hsl@byensnetvaerk.dk
Henriette mobil: 23344601

Praktisk information

Dato og tid

Kommende

Adresse

Victor Albecks Vej 1
8000 Aarhus C

Deltagerantal

30

Mødested

Vi mødes ved indgangen

Kontakt

hsl@byensnetvaerk.dk
Henriette mobil: 23344601

footer image byens netværk