print logo

Tinghøj Vandreservoir - Storslået og fredet betonhistorie


Vi har fået en unik mulighed for at opleve et stykke fascinerende og fredet betonhistorie, når vi sammen med ingeniør Leif Fransen Macheel fra ØLLGAARD Rådgivende ingeniører og arkitekt Grethe Pontoppidan fra a r k i t e k t u r e t tager til Gladsaxe og besøger vandbeholder nr. 2 på Tinghøj Vandreservoir.

Deltagerliste (opdateret 19.01.22)

Luk fuld beskrivelse

Vandforsyning har været blandt forudsætningerne for, at København kunne vokse og blive en moderne metropol. I 1930'erne steg vandforbruget voldsomt, og nye store offentlige anlægsprojekter blev sat i gang. Højdebeholderne på Tinghøj Vandreservoir, og 26 km hollandske bonnarør fra det nye vandværk i Marbjerg skulle sikre både rent og stabilt vand til københavnerne. De første 10 af de i alt 11 højdebeholdere blev tegnet af København Vandforsynings ingeniørafdeling og funkisarkitekten Ib Lunding. Og står i dag som et originalt bygningsværk og et stykke enestående beton- og ingeniørkunst. Højdebeholderne er stadig i funktion og skal sikre vand til København langt ud i fremtiden.

Tinghøj Vandreservoir blev bygget i perioden 1931-35, og er Danmarks største vandanlæg. Det består af 10 vandbeholdere og 20 nedgangstårne, tilsammen en kapacitet på 304.000 m3. Anlægget gennemgik en omfattende renovering i 2015-16 og blev fredet i 2000. Tinghøj Vandreservoir er udpeget af Innova Concrete til et af de 100 mest bevaringsværdige betonbyggerier i Europa.

Vandanlægget er normalt lukket for offentligheden for at beskytte vandkvaliteten, men enkelte af vandbeholderne står af og til tomme, hvilket har åbnet muligheden for at vi kan besøge vandbeholder nr. 2.

Sammen med ingeniør Leif Fransen Macheel fra ØLLGAARD Rådgivende ingeniører, som medvirkede til anlæggets renovering, og arkitekt Grethe Pontoppidan fra a r k i t e k t u r e t får vi en rundvisning og hører om vandforsyning og arkitekturen samt om den historiske betonkonstruktion og hvordan den er blevet renoveret.


Projektfakta:

Bygherre: HOFOR

Bygherrerådgiver: Krüger

Entreprenør: NCC


Kilder: Byggeplads.dkLicitationen og HOFOR

Fotokreditering: HOFOR m.fl.

 

Vedr. corona

 • Vi tager forbehold for aktuelle restriktioner og forhold omkring forsamling grundet corona
 • Vi medbringer håndsprit og mundbind
 • Vi holder behørig afstand
 • Du skal ikke komme, hvis du føler dig syg
 • Vi anbefaler at alle møder op nytestet 
 • Husk dit coronapas

Vi forbeholder os retten til at sende et no-show-fee på 400,- DKK ekskl. moms ifm. udeblivelse fra vores arrangementer. No-show-fee kan blive opkrævet, hvis du udebliver fra arrangementet uden at melde afbud til os.

 


Tilmeld dig arrangementet

Skal udfyldes
Skal udfyldes
Skal udfyldes
Skal udfyldes
Ugyldig e-mail adresse
Skal udfyldes
Ugyldigt telefonnummer
Skal udfyldes
Skal udfyldes
Skal udfyldes
Persondatapolitik skal accepteres

Tilmelding

Vælg venligst en mulighed fra listen


Program

 • 15:00 Velkomst / Byens Netværk
 • 15:15 Kort om historien bag Tinghøj Vandreservoir v. Grethe Pontoppidan, a r k i t e k t u r e t
 • 15:30 Rundvisning og indblik i arkitekturen, betonhistorien og -konstruktionen og renovering v. Leif Fransen Macheel fra ØLLGAARD Rådgivende ingeniører og Grethe Pontoppidan, Arkitekturet
 • 16:30 Vand og netværk
 • 17:00 Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

22/03 2022 15:00 - 17:00

Adresse

Vandtårnsvej 59
2860 Søborg

Deltagerantal

40

Mødested

Hovedindgangen

Kontakt

ngj@byensnetvaerk.dk
Nanna mobil: 28266304

Praktisk information

Dato og tid

22/03 2022 15:00 - 17:00

Adresse

Vandtårnsvej 59
2860 Søborg

Deltagerantal

40

Mødested

Hovedindgangen

Kontakt

ngj@byensnetvaerk.dk
Nanna mobil: 28266304

footer image byens netværk