print logo

Transformation af Efterslægten


Kom med på besøg i almendannelsens fødested! Tankerne om et alment dannende uddannelsessystem blev blandt andet skabt ved oprettelsen af Efterslægten - en skole, der har rundet de 230 år og som for nyligt har gennemgået en større renovering, transformation og tilbygning. Vi besøger skolen for at se transformationen og høre om historien.

 

Deltagerliste
Fotoreportage

Luk fuld beskrivelse

Efterslægten blev grundlagt i 1786 som en skole for det københavnske borgerskabs børn. Skolen hedder Efterslægten fordi dens grundlæggere havde mottoet ”Non Nobis”, latin for ”Ikke for os” – underforstået: men for dem efter os, for efterslægten! Tankerne om et alment dannende uddannelsessystem blev blandt andet skabt ved oprettelsen af Efterslægten, hvilket på det tidspunkt var nyskabende i Danmark.

Indtil da var latinskolen den eneste uddannelsesmulighed ud over grundskolen. Latinskolen havde en teologisk profil, som ikke matchede den begyndende industrialisering og et øget behov for folk, der var uddannede til at arbejde med handel. Det skabte en række behov for andre skolefag, og den 4. marts 1786 stiftede en gruppe af datidens spidser Selskabet for Efterslægten for at sikre uddannelse af efterslægten, hvilket vil sige ungdommen. Skolen var på det tidspunkt kun for drenge, men gav også plads til elever fra mindrebemidlede familier.

I januar 1787 startede de første 15 elever på skolen i Østergade, hvor Illum i dag ligger. Derefter fik skolen adresse på Frederiksberg, og siden 1940 har den ligget ved Bellahøj. Skolen har haft flere kendte elever gennem tiden - fx digteren Adam Oehlenschläger.

Transformation af Efterslægten
Efterslægten, som nu er et HF-center, har for nyligt gennemgået en større renovering, transformation og tilbygning. Projekterne er mange og forskelligartede og indeholder blandt andet opførelsen af en ny sportshal, ombygning af gymnastiksale til klasseværelser og bibliotek, samt nye omgivelser til lærerforberedelse og fredagscafé.

Hvert projekt er blevet tilgået med en ambition om at skabe identitet, stoflighed og atmosfære i tråd med skolens eksisterende arkitektur, som fortæller historier gennem materialer, takt, farver, taktile overflader, rumlige forløb, lys og lyd.

Kom med på rundvisning og hør om skolens historie og om den nylige transformation. Michael W. Laungaard, indehaver af LAARK, der har stået for transformationen, viser rundt sammen med Efterslægtens rektor, Anne Frausing.


Vi forbeholder os retten til at sende et no-show-fee på 400,- DKK ekskl. moms ifm. udeblivelse fra vores arrangementer. No-show-fee kan blive opkrævet, hvis du udebliver fra arrangementet uden at melde afbud til os.

 Program

  • 15:00 Velkommen v/ Byens Netværk
  • 15:15 Om Efterslægtens historie v/ Anne Frausing, rektor på Efterslægten.
  • 15:30 Rundvisning på skolen v/ Michael W. Laungaard, LAARK og Nikolaj Thymark, THYMARK.DK rådgivende ingeniører
  • 16:30 Netværk og en forfriskning
  • 17:00 Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

24/10 2018 15:00 - 17:00

Adresse

HF-Centret Efterslægten, Efterslægtsvej 5
2400 København NV

Deltagerantal

40

Mødested

Vi mødes ved hovedindgangen

Kontakt

hsl@byensnetvaerk.dk
Henriette 23344601

Praktisk information

Dato og tid

24/10 2018 15:00 - 17:00

Adresse

HF-Centret Efterslægten, Efterslægtsvej 5
2400 København NV

Deltagerantal

40

Mødested

Vi mødes ved hovedindgangen

Kontakt

hsl@byensnetvaerk.dk
Henriette 23344601

footer image byens netværk