print logo

Flyvestation Værløse - fra fly til by


Engang et militærområde. Nu en ny bydel med bofællesskaber, bæredygtige boliger, kreative virksomheder og rekreative arealer. Vi besøger den tidligere Sydlejr på Flyvestation Værløse og ser nærmere på nogle af de spændende projekter, der er flyveklar eller skal til at have luft under vingerne​.

Deltagerliste (opdateret 16.09.2019)

Fotoreportage

Luk fuld beskrivelse

Den tre km lange landingsbane er der stadig. Det er hangarerne og de fredede F-16 shelters også. Men deres funktion er nu en anden. På landingsbanen er der f.eks. plads til løb og leg, mens hangarerne bruges til bl.a. filmstudier og et stort fælleshus for områdets nye beboere.

Siden 2013 har Freja Ejendomme og Furesø Kommune udviklet Sydlejren på den tidligere Flyvestation Værløse til en ny attraktiv bydel med fokus på at skabe rammer for forskellige typer af fællesskaber. Nu er projekterne flyveklar, og vi tager ud og ser og hører nærmere om nogle af dem.

Hangar 3 og Hangarhusene
Vi begynder i den bevaringsværdige og renoverede Hangar 3, der i dag fungerer som fælleshus med selskabslokale, sportshaller og fælleskøkken drevet af beboerne. Ombygningen er sket med respekt for bygningens historie og oprindelige arkitektur, så de ydre vægge og gamle jernporte er bevaret, mens den også er blevet åbent op med store vinduespartier og en atriumgård.

Vi får en rundvisning i hangaren, hvor vi også skal høre nærmere om hele udviklingen af Sydlejren ved Rune Christiansen, projektleder i Freja Ejendomme.

Overfor hangaren skal Hangarhusene opføres. Hangarhusene kommer til at bestå af 60 svanemærkede rækkehuse med fokus på energiforbrug og godt indeklima. Husene opføres i et og to plan med multifunktionelle rum og en åben planløsning og bliver placeret forskudt af hinanden op et grønt fælles område med udsigt til store arealer med vild natur.

Vi hører om de kommende boliger ved Kim Poulsen, projektudvikler i Bonava – og om hvordan man sælger drømmen om en bolig i projektsalg, mens alt der endnu er at se er en bar mark.

Bofællesskabet Mageløse
Vi slutter af med at besøge bofællesskabet Mageløse, som har købt området omkring flyvestationens gamle kontroltårn. Her skal vi høre om processen fra en løs idé og en bar mark til i dag, hvor Mageløse er ved at lægge sidste hånd på 29 spændende huse. Bebyggelsesplanen er udviklet i samarbejde med Henning Larsen arkitekter, som også har tegnet husene. Gruppen bag bofællesskabet rummer lige dele småbørnsfamilier og ældre og har selv drevet processen hele vejen gennem forløbet.

Vi får historien fra Claus Davidsen og Søren Gabriel, der er beboere i Mageløse og begge har været med gennem hele processen, og som nu bruger deres erfaringer i deres virke som rådgivende ingeniører. Vi får et kig ind i nogle af husene og skal selvfølgelig også op og nyde udsigten i kontroltårnet. 

Arrangemtet slutter efter besøget hos Mageløse, men for dem der vil er der bagefter mulighed for at se den første etape af Filmhusene, der er svanemærkede og familievenlige rækkehuse i to og tre etager opført tæt på den gamle landingsbane. 


Historien om Flyvestation Værløse
Flyvestation Værløse blev oprindeligt oprettet som en militær teltlejr for hærens rekrutter omkring år 1910. I 1920’erne og 30’erne blev lejren ombygget og udbygget til en flyveplads, og i 1952 anlægges startbanen.

I 2004 blev flyvestationen nedlagt og området sat til salg. I 2013 overtager hhv. Naturstyrelsen, Nationalmuseet samt Freja Ejendomme og Furesø Kommune området. I 2017 begynder nedrivningen af bygninger og omdannelsen til et nyt rekreativt og bolig- og erhvervsområde tager form.


Parkering
Det er muligt at parkere ved Hangar 3. Vi går fra Hangerhusene til Mageløse, hvor besøget slutter. Derefter kan man gå tilbage til parkeringspladsen ved Hangar 3.  

 

Billedkreditering: Kontraframe

Visualiseringer: Bonava

 

Vi forbeholder os retten til at sende et no-show-fee på 400,- DKK ekskl. moms ifm. udeblivelse fra vores arrangementer. No-show-fee kan blive opkrævet, hvis du udebliver fra arrangementet uden at melde afbud til os.Program

  • 15:00 Velkomst v/ Byens Netværk
  • 15:10 Udviklingen af Sydlejren og rundvisning i Hangar 3 v/ Rune Christiansen, projektleder i Freja Ejendomme
  • 16:00 Hangarhusene v/ Kim Poulsen, projektudvikler i Bonava
  • 16:45 Vi går mod Mageløse
  • 17:00 Besøg hos bofællesskabet Mageløse v/ Claus Davidsen og Søren Gabriel
  • 18:00 Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

19/09 2019 15:00 - 18:00

Adresse

Hangar 3, Perimetervej
3500 Værløse

Deltagerantal

40

Mødested

Vi mødes ved Hangar 3 (hvor der også er parkeringsmulighed)

Kontakt

kbe@byensnetvaerk.dk
Katja mobil: 20841973

Praktisk information

Dato og tid

19/09 2019 15:00 - 18:00

Adresse

Hangar 3, Perimetervej
3500 Værløse

Deltagerantal

40

Mødested

Vi mødes ved Hangar 3 (hvor der også er parkeringsmulighed)

Kontakt

kbe@byensnetvaerk.dk
Katja mobil: 20841973

footer image byens netværk