Byens Netværk
Se i browser


 
   
 


1. september 2022

Hvordan sanser, oplever og forstår vi steder? Og hvordan er arkitektur og byplanlægning med til at skabe dem? I forbindelse med Copenhagen Architecture Festival (CAFx) sætter vi fokus på 'Stedsans' og den betydning, det har for udviklingen af vores by og byggeri.

"Det virker næsten banalt – og alligevel er manglen på stedsans stadig en udfordring visse steder i dansk byggeri. Stedet skal og må altid være en af de primære og fælles drivere, når vi udvikler projekter. Det vil gavne kvaliteten af det, vi skaber til glæde for både bygherrer, brugere og samfundet som helhed." Sådan skriver Lisbeth Nørskov, Copenhagen Director hos CEBRA i Byens Klumme om stedsans som en afgørende driver for vellykkede projekter. 

Den stedbundne tilgang er bl.a. at finde i CEBRAs prisbelønnede boligprojekt Æbeløen i Aarhus, som er resultatet af en meget bevidst fornemmelse for det sted, det er opført i det historiske Øgade-kvarter, hvor projektets moderne byarkitektur på én og samme tid skiller sig ud og indpasser sig i den omkringliggende by.

Er du i Aarhus og nysgerrig på at se og høre mere om CEBRAs arbejde med kontekst, kulturarv og historie, så kan du tage med i eftermiddag, når vi besøger tegnestuen og bagefter ser Æbeløen. Der er også mulighed for at deltage på en gæsteplads.

Husk også, at vi har tre arrangementer under CAFx' Stedsans-tema. De to ligger allerede i kalenderen, mens du på Arkitekturens Dag kan glæde dig til en samtale om stedsans og universelt design, og hvad det betyder, at vi har forskellige evner til at sanse et sted. Dette arrangement kommer i kalenderen i næste uge.  

Der er også arrangement til det nye Steno Diabetes Center Copenhagen, som vi besøger sammen med arkitektteamet bag det inspirerende og innovative projekt, som viser, hvordan samspillet mellem arkitektur, design, natur og holistisk tænkning kan skabe rum og rammer, der både kan forebygge, behandle og uddanne. Og er med til at sætte nye standarder og visioner for udviklingen af fremtidens sundheds- og forskningssteder.

Med skiftet til september er det også blevet tid til en ny Månedens Profil, og her kan du blive klogere på dine netværkskolleger i Biodry, der er rådgiver og leverandør af en ny schweizisk teknologi, der forhindrer opstigende fugt i murede fundamenter.

Slutteligt kan vi byde velkommen til to nye medlemmer, nemlig Kompas Gruppen ApS, der yder byggerådgivning og projektgranskning, samt AKF Holding, der udvikler og driver erhvervs- og boligejendomme og investerer i danske virksomheder. Vi glæder os til at se jer på vores kommende arrangementer. 

Med venlig hilsen
Byens Netværk

 

 

Månedens profil

90% af Københavns ældre ejendomme plages af fugt. Fugt er ikke kun skadeligt for bygninger, men også for økonomien og mange ejendomsejere døjer med høje, årlige udgifter på grund af opstigende fugt. Med Biodry forhindres opstigende fugt i murede fundamenter ved hjælpe af en ny schweizisk teknologi, der ikke kræver indgreb i bygningen. Læs mere i Månedens profil


Byens Klumme

Stedsans er en afgørende driver for vellykkede projekter

Det virker næsten banalt – og alligevel er manglen på stedsans stadig en udfordring visse steder i dansk byggeri. Stedet skal og må altid være en af de primære og fælles drivere, når vi udvikler projekter. Det vil gavne kvaliteten af det, vi skaber til glæde for både bygherrer, brugere og samfundet som helhed. Læs Byens Klumme skrevet af Lisbeth Nørskov, Copenhagen Director hos CEBRA.


Byens Stafet

Byens Stafet er medlemmernes stafet. Her kan du blive klogere på, hvem der også er med i dit netværk, og hvad de interesserer sig for i byen her og nu. Stafetten gives løbende videre til en person i netværket udvalgt af stafetholderen. Måske bliver du den næste!


Hvem har Stafetten?
Mette Thiberg, udviklingsdirektør i ALFA Development. Læs bl.a. Mettes svar på, hvordan ALFA arbejder for en nedbringelse af CO2 i byggeriet, og hvad der optager hende i byens og branchens udvikling. Læs med her.


Kommende arrangementer

Æbeløen i Aarhus’ historiske øgadekvarter​, 1. september
Det prisbelønnede boligprojekt Æbeløen er en moderne nyfortolkning af de velkendte huse i det historiske Øgade-kvarter i Aarhus som på én gang respekterer midtbyens arkitektoniske traditioner og tilbyder moderne boliger af høj kvalitet. 


Byen vågner: Byggeriets vej mod den nødvendige CO2-reduktion, 12. september
Byggeriet står for ca. 33% af vores nationale CO2-udledning, og viljen til at accelerere arbejdet for en grøn omstilling er stor. Men hvordan gør vi arbejdet med CO2-neutralitet konkret og operationelt for branchen, så vi sikrer, at vi når i mål i tide?


Frederiksberg Hospital - nyt bykvarter​, 14. september - venteliste
Når Frederiksberg Hospital lukker i 2026, skal området udvikles til et nyt bykvarter, der bygger på stedets historie og bevaringsværdige bygninger. Vi mødes med Frederiksberg Kommune på hospitalsgrunden og hører om visionerne.  

 


Steno Diabetes Center Copenhagen, 20. september
Når arkitektur forenes med natur og holistisk behandling, kan vi skabe rammer, der både forebygger, behandler og uddanner. Vi oplever hvordan, når vi sammen med arkitektteamet bag projeket besøger det nye Steno Diabetes Center Copenhagen.

 


Byen Vinge​, 22. september
Vinge er et af Danmarks største byudviklingsprojekter. Sammen med Frederikssund Kommune får vi en rundvisning på området for den kommende by og hører om visionerne for Vinge samt arbejdet med strategisk byudvikling.


LilleSyd – bæredygtig bydel i Herfølge Vest, 28. september - få pladser
Vi besøger og hører om udvikling af en ny bydel i Herfølge Vest sammen med initiativtagerne Peter Aalbæk Jensen og Lise Palm. Den nye bydel skal baseres på bæredygtige principper og bestå af forskellige boligtyper, hvor alle bidrager til fællesskabet. Vi slutter af med at spise sammen i forsamlingshuset LilleSyd. 


Nedslag i Nordvest, 29. september
Tag med til Nordvest, hvor den lokale tegnestue LAARK på en gårur i deres nærmiljø vil dele deres tanker om den arkitektoniske og bydelsmæssige udvikling i området med fokus på nogle af de historiske og nutidige greb, som de ser tegner bydelen.  


Stedsans - et fremtidigt sanseligt og poetisk samfund?​, 12. oktober
Hvordan skaber vi steder og rum funderet i de sanselige og poetiske værdier? Vi besøger en meget unik og særegen lokation, hvor alt er struktureret med udgangspunkt i den poetiske væren. Men vi afslører ikke, hvor det er. Du skal blot være nysgerrig og have dine sanser åbne - og opleve ”stedsans” på en måde, du ikke tidligere har gjort. 


Stedsans - tanker, følelser og associationer i byens rum​, 13. oktober
I Jernbanebyen på Otto Busses Vej kaster vi et blik på det Copenhagen Architecture festival-aktuelle tema ”stedsans”. Hvilke tanker, følelser og associationer opstår i byens rum, og hvordan opdager vi dem? Vi mødes til morgenkaffe i Vesterbro Village Fælleshus til en oplevelsesanalyse i og af byens rum.  


Byens Saloner: Forstæder på forkant - med stadsarkitekterne Jesper Pagh og Tina Saaby, 13. oktober
Kom med til den tredje salon i serien om landets stadsarkitekter. Vi zoomer ind på Rødvore og Gladsaxe og spørger, hvad der skal til for at sikre sin position som en attraktiv og konkurrencedygtig forstad. 


Renovering af Designmuseum Danmark, 26. oktober - få pladser
Designmuseum Danmark i Bredgade er genåbnet efter en omfattende renovering af de historiske bygninger, sandstensudsmykninger og alle udstillings- og gæsteområder. Vi besøger museet sammen med det projektteam, der nænsomt har transformeret museets indre og ydre.


Afholdte arrangementer

www.byens-netvaerk.dk

Nordre Fælled i Ørestad Syd: Cirkulær naturpark
 Fotoreportage


www.byens-netvaerk.dk

Byen vågner: Lysets betydning for vores sundhed
 Fotoreportage


Telehuset på Borups Allé
 Fotoreportage


Østre Landsret
 Fotoreportage


Byens Podcast

Byens Podcast - lytter du til byen?
Med Byens Podcast kan du følge byens og branchens udvikling, når vi sætter fokus på temaer og tendenser, der optager byggebranchen her og nu. Podcasten tager temperaturen på samarbejdet mellem byggeriets parter og undersøger, hvad det er for en verden, vi bygger til. Find alle vores Byens Podcasts her.


Nyheder fra medlemmerne

www.byens-netvaerk.dk

Lysets Dag 2022 - Bæredygtigt lysdesign i en klimaudfordret fremtid, 6. oktober i Ballerup
Hvordan fastholder vi prestige i at arbejde med lysdesign, når fremtidens installationer helst ikke skal bruge energi? Lysets Dag sætter fokus på bæredygtigt lysdesign i en klimaudfordret fremtid og byder på indlæg fra lysdesignere og eksperter fra ind- og udland samt præsentation af aktuelle projekter. Dagen sluttes af med paneldebat ledet af arkitekt Ane Cortzen.


Mød Fagerhult på Architect@Work og Light Symposium​
Den 7. & 8. september kan du møde Fagerhult på Architect@Work og se det innovative armatur Multilume Re:Think. Og den 21.-23. september deltager Fagerhult på Light Symposium Copenhagen, hvor der bl.a. bliver sat fokus på bæredygtigt lysdesign.


www.byens-netvaerk.dk

Verdensmålsudstillingen 2030 Now
2030 NOW er en udstilling, der fortæller om FN’s 17 Verdensmål – mål for en verden, hvor alle skal kunne trives, men ikke på bekostning af planeten og fremtidige generationers muligheder. Udstillingen vil inspirere, overraske og ikke mindst engagere i vores fælles fremtid - formidlet gennem kunst, fotografi, grafik og ord. Udstillingen kan opleves i København, Aarhus, Sønderborg og Aalborg i løbet af 2022.


 
 
Du modtager dette nyhedsbrev fordi du har tilmeldt dig via Byens Netværks hjemmeside. Du kan til enhver tid afmelde dig igen, via dette link