print logo

Studietur til Tokyo, Japan – Solens Rige


Grænseflader i kulturer, arkitektur og befolkning. Studieturen 2016 gik til Tokyo med fokus på bl.a. byplanlægning, arkitektur og kultur.


Program (Programmet bliver udleveret til turens deltagere i trykt form)

Deltagerliste

Reportage fra studieturen

Om arkitektur i Tokyo - af Ann Helene Kappel Nilsson og Jesper Wegener fra H+

Om den japanske bolig - af Lene Vennits fra KAB

Om jordskælvssikring i Japan - af Lis Bodilsen fra Sweco

Præsentation: Recent Urban Development in Tokyo. Af Professor Sayaka Fujii,Associate Professor, University of Tsukuba


Præsentation: Profile of Japan. Af Danske Ambassade ved Hans Peter Kay

Arkitekten Tadao Ando, forfatteren Murakami, designeren Kenzo, billedkunsteren Kusama, filmmageren Kurosawa er navne, mange af os kender.

I Danmark har vi gennem årene ladet os inspirere af den japanske designtradition. Den japanske inspiration ses særligt i efterkrigstidens lavt byggede enfamiliehuse, opført i landets egne materialer som mursten, tegl og træ, og mange af os indrettede os med stråmåtter, rispapirlamper og lave siddemøbler, der i Danmark blev lig med mere uformelle samværsformer.

Generelt

Japan har et areal på knap 400.000 km2 og et befolkningstal på over 127 mio.

Japan er verdens tredjestørste økonomi efter USA og Kina. Produktionsapparatet er højteknologisk, verdens mest energieffektive, hvilket danner grundlag for en række store internationalt konkurrencedygtige og innovative japanske virksomheder. Regeringen har i flere år satset på at styrke forskning og udvikling. Det har gjort Japan til en af de mest innovative økonomier i verden.

Med Tohoku-jordskælvet i marts 2011 fik Japans økonomi en rystetur. De berørte områder på Japans nordøstkyst vil være årtier om at komme sig oven på ødelæggelserne efter jordskælvet, der medførte en tsunami og en deraf følgende atomkatastrofe. En aldrende befolkning og deraf stigende sociale udgifter samt en række ineffektive erhvervssektorer er de væsentligste strukturproblemer, der skal løses for at få japansk økonomi på ret køl igen. Japans gæld er stor, men da langt hovedparten af gælden er japansk ejet, har Japan ikke været udsat for samme pres fra de finansielle markeder som andre gældsplagede lande.

Tokyo
Tokyo ligger på Honshu-øen og er en af verdens største hovedstæder med 13 mio. indbyggere fordelt på 23 bydele. Tokyo er over 80 km i udstrækning, hvilket gør området til det største byområde i verden.

Tokyo blev i 2014 kåret som verdens næstbedste by at bo i og er Japans befolkningsmæssige og økonomiske centrum.

25% af Japans befolkning bor i Tokyo-området, hvilket svarer til godt 38 mio. indbyggere. Det gør regionen til verdens mest befolkningstætte område. Tokyo-området er ligeledes verdens største storbyøkonomi med en samlet BNP på omkring 14 bio. kr., hvilket svarer til ca. 31% af landets samlede økonomi.

Byen ligger ud til Tokyobugten på flade flodsletter omkring floderne Tone- og Kinu-gawa. Sletterne er til alle sider omgivet af bjerge og er flere steder dannet af vulkansk aske fra bl.a. Fujiyama, som kun ligger 100 km væk.

I Tokyo findes opsigtsvækkende undergrundskulturer, og et af kendetegnene ved Tokyo er, at der her skabes nye trends, der spreder sig over hele verden. Subkulturerne i Tokyo baner vejen for især ny mode, men også indenfor kultur, livstil, innovation, shopping, gadgets og teknologi m.m. er det værd at kigge mod Japan.

Det siges, at japanerne er gode til at tage et fremmed koncept til sig, tilpasse og forbedre det for derefter at eksportere det tilbage til resten af verden i en ny og forbedret version. Det er efter sigende det, der er sket med de amerikanske tegneserier. Resultatet er Manga, som kombinerer forholdet mellem billede, ramme og ord med japanernes traditionelle kærlighed til populær kunst, der underholder.

Byudvikling

1900-tallet var ikke udelt nådig ved Tokyo og dens borgere, der to gange måtte se deres by lagt i ruiner. Første gang var 1. september 1923, da det store Kantou-jordskælvet ramte Tokyo og flere andre byer og dræbte mindst 100.000 mennesker. Og mindre end en generation senere fulgte de amerikanske bombninger under 2. verdenskrig, hvorved anslået andre 100.000 døde, og 41 km² af byen blev ødelagt. Følgen er, at nutidens Tokyo præges af moderne og nutidig arkitektur, mens gamle bygninger er sjældne.

Som følge af planerne for sommer-OL i 2020 Tokyo samt genopbygning efter Tohoku jordskælvet i 2011 pågår der p.t. store byudviklingsarbejder i byen. På studieturen skal vi se nærmere på byens udvikling på godt og ondt.

Kyoto
Heldagstur som tilvalg

Kyoto er Japans tidligere hovedstad og var i mere end tusinde år bopæl for kejseren. Byen er kendt for sine smukke templer og haver og for at have holdt fast i gamle værdier og vaner. Meget ser ud som for flere årtier siden, og byen er på mange måder en kontrast til de andre mere hektiske japanske storbyer.

Kyoto ligger cirka 370 km fra Tokyo, og det tager godt 2 timer med ”Shinkansen” at komme mellem de to byer.

Shinkansen er en fælles betegnelse for de japanske højhastighedstog, der forbinder Japan fra nord til syd og øst til vest. Japan var det første land som byggede en jernbane, der var egnet til højhastighedstog, og togene kører i dag med 200-300 km/t. Højhastighedstogene er en integreret del af den japanske mobilitetskultur, og japanerne forventer både at deres transport er hurtig, billig, sikker og bæredygtig.

Vælger du ikke at tage med til Kyoto, så planlægges et alternativt program i Tokyo (ved min. 5 deltagere)

Dato

Lørdag den 1. oktober 2016 – lørdag den 8. oktober 2016

Udrejse:
SAS direkte
Lørdag den 1. oktober 2016 SK983
København 15.45-Tokyo søndag 09.35

Hjemrejse:

SAS direkte
Lørdag 8. oktober 2016 SK984
Tokyo 11.40-København 16.05

Hotel

Vi skal på Hotel Niwa Tokyo

1-1-169 Misaki-Cho
Chiyoda-Ku
Tokyo 101-0061
Tlf. +81 3 3293 0028

Hotellet er beliggende i det mondæne Chiyoda-distrikt, som huser mange ambassader og blandt andet kejserpalæet. Lyse og minimalistiske værelser. På hotellet findes to restauranter. Den fransk-inspirerede ”Lieu” og den japanske ”Yukuri”. 
Der er 5 min. gang til metroen.


Program

Der er lang tid til afrejse, og programmet er ikke færdigt, men kommer til at indeholde mange af disse overskrifter.

Møder med:
  • Myndigheder i Tokyo
  • Danske og japanske aktører i Tokyo, blandt andet med den danske arkitekt Jens Martin Suzuki-Højrup fra tegnestuen Hokuou Design
  • Møde med den danske ambassade i Tokyo med et overblik over byen økonomisk, politisk mm
Besøg:
  • Bydele
  • Byggeplads/developer
  • Japansk bolig
  • Kulturelle besøg


Formålet med turen

  • Netværk med byggebranchen og lokale aktører i Tokyo til inspiration, gensidig forståelse og nye idéer. Udveksling af viden, idéer og en større forståelse for eksisterende udfordringer, når der bygges og byudvikles.
  • Kendskab til byudvikling og arkitektur i Tokyo - både moderne og historisk
  • Netværk både nationalt og internationalt.


Inspiration til turen - læs mere:

Afsnittet opdateres løbende.

Læs evt. mere om Japan på Udenrigsministeriets hjemmeside

Video om Japans historie

Designmuseum Danmarks udstilling: Learning from Japan

Rejsebetingelser

Faglig og teknisk rejsearrangør: Byens Netværk er den faglige rejsearrangør og således kun ansvarlig for det faglige program. Den tekniske rejsearrangør er BilletKontoret A/S, medlem af rejsegarantifonden nr. 650.

Tilmelding
Tilmelding er bindende. Tilmelding foregår ved at udfylde nedenstående formular.

Tilmeldingsfrist: 25. marts 2016.

Du får en bekræftelse på din tilmelding pr. mail fra Byens Netværk.
Der skal betales depositum kr. 5.000 ved tilmelding. Du får en faktura.
Restbeløb betales medio august 2016.

Navneændring

Tilmelding er bindende, men navneændring kan ske uden omkostninger indtil 4 uger før afrejse. Derefter er navneændring evt. mulig mod gebyr til flyselskab.

Kopi af pas
Du skal sende en digital kopi af pas (side med dit navn) umiddelbart efter din tilmelding til ls@byensnetvaerk.dk.

Forplejning
Forplejning på vores fælles ”jævne” frokoster/middage er for egen regning, og du modtager en faktura efter hjemkomsten. Regningen deles solidarisk. Regn med ca. DKK 600 pr. dag ekskl. drikkevarer.

Deltagerprofil
Inden afrejse skal du udfylde en deltagerprofil, som du modtager separat på mail. Profilen er et godt redskab til netværk på turen. Du skal derudover sende os et mini-cv, som er et must, når man laver aftaler med japanske firmaer. Vi sender en skabelon.

Deltagerantal
40 personer. Da det er en netværkstur, så prioriterer vi, at så mange af vores medlemsvirksomheder som muligt kan deltage. Dvs. maks. 3 personer pr. virksomhed. Hvis vi efter tilmeldingsfristens udløb stadig har ledige pladser, så er der naturligvis mulighed for at tilmelde sig. Turen gennemføres ved minimum 30 tilmeldte. Vi reserverer 5 pladser til netværksmedlemmer, som ikke har været med tidligere.

Forsikring
Du skal selv tegne en rejse- og/eller en afbestillingsforsikring.
Billetkontoret tilbyder begge dele til en favorabel særpris for deltagere på Byens Netværks studietur.

Tilbud om afbestillingsforsikring
Med en afbestillingsforsikring er du dækket, hvis du eller pårørende i nærmeste familie bliver ramt af alvorlig sygdom eller dødsfald. Afbestillingsforsikring skal tegnes ved tilmelding af studieturen. Den dækker ikke, hvis du fortryder at have tilmeldt dig.

Delt dobbeltværelse, 1.050,-
Delt dobbeltværelse, inkl. Kyoto 1.200,-
Enkeltværelse, 1.300,-
Enkeltværelse inkl. Kyoto, 1.450,-

Tilbud om rejseforsikring
Det gule eller blå sygesikringskort dækker ikke for denne rejse til Japan. Derfor kan detkun anbefales at tegne en rejseforsikring, der dækker ved akut opstået sygdom på destinationen. Den dækker også ved akut opstået sygdom hos et familiemedlem, der bliver syg, mens du er afsted og som kræver, at du rejser hjem. Forsikringen tegnes gennem Gouda og koster kr. 450 per person.

Ønsker du at tegne en rejse- og/eller en afbestillingsforsikring, kan du angive det nedenfor i tilmeldingsformularen. Så sender vi videre til BilletKontoret, der er teknisk rejsearrangør. Begge forsikringer tegnes gennem Gouda Forsikring

Forlængelse af rejsen
Ønsker du at forlænge rejsen, er dette muligt. Da vi rejser på en gruppebillet, er der en begrænsning på, hvor mange, der kan forlænge. Gør Henriette opmærksom på, at du ønsker at forlænge. Der er et startgebyr på kr. 350 kr. pr. person plus en eventuel prisændring, hvis ikke der er plads i samme bookingklasse.

Valuta

Følg de seneste valutaopdateringer på Yen  - f.eks. på Valutakurser.dk

Ændringer
Vi gør os umage for at lave den bedst mulige studietur til jer og tager således forbehold for forbedringer.

Pris

Pris kr. 19.300,- pr. person
(delt dobbeltværelse)

Pris kr. 23.500,- pr. person
(enkeltværelse)

Tilvalg
Heldagstur til Kyoto
Pris: kr. 2.500

Forplejning faktureres efter hjemkomst.

Prisen inkluderer fly, hotel, morgenmad, entréer samt et fuldt fagligt program.
Derudover afholdes der et kick-off arrangement inden afrejse.

Priserne er baseret på en minimumstilmelding på 30 personer.
Priserne er udregnet efter dags dato skatter/afgifter, regler og valutakurser, samt det ovenfor nævnte antal deltagere, og er derfor opgivet med forbehold for mindre ændringer.

Rejseteam

Henriette Sofie Larsen/ Byens Netværk
Lisbet Fibiger/ Byens Netværk

Ring eller skriv til Henriette Sofie Larsen, hvis du har spørgsmål til turen: 23344601 hsl@byensnetvaerk.dk

Flere af billederne foroven er venligst udlånt af medlem i netværket Maria Bjerg Nørkjær/Bjerg Arkitektur

 

Der er desværre ikke flere ledige pladser til studieturen. Ønsker du at komme på venteliste, så skriv en mail til Henriette Sofie Larsen på hsl@byensnetvaerk.dk 





Praktisk information

Dato og tid

01/10 2016 00:00 - 08/10 2016 00:00

Adresse

Lufthavnsboulevarden 6
2770 Kastrup

Deltagerantal

40

Mødested

Kastrup Lufthavn

Kontakt

hsl@byensnetvaerk.dk
23344601

Praktisk information

Dato og tid

01/10 2016 00:00 - 08/10 2016 00:00

Adresse

Lufthavnsboulevarden 6
2770 Kastrup

Deltagerantal

40

Mødested

Kastrup Lufthavn

Kontakt

hsl@byensnetvaerk.dk
23344601

footer image byens netværk