print logo

Byens Saloner: Lynetteholmen – et Kinderæg for Københavns byudvikling?

Det er ikke hver dag, at planer for Københavns byudvikling trækker så store overskrifter, som da Overborgmester Frank Jensen udlagde de fælles visioner for Lynetteholmen på et ekstraordinært pressemøde med landets statsminister i spidsen. Byens Saloner har fulgt udspillet og de reaktioner, der er fulgt i kølvandet på den opsigtsvækkende vision: At bygge en kunstig ø på størrelse med Hillerød i Øresund lige ud for København.

Kom med og bliv klogere på visionerne for fremtidens København, når Byens Saloner sætter fokus på det storstilede og visionære projekt i selskab med et panel af kompetente byeksperter.


NB: Vi bestræber os på at have så mange medlemsvirksomheder repræsenteret som muligt. Derfor vil der i nogle tilfælde være begrænsede pladser.
 

Deltagerliste (opdateret 19.11.2018)
Fotoreportage
 

Læs fuld beskrivelse


Selv om Lynetteholmen endnu kun er et forslag, og om muligt først skal realiseres om mange år (2035-2070), står det klart, at visionen om en bolig-ø med plads til 35.000 indbyggere er retningsgivende for den kurs, kommunen ønsker at føre i byudviklingen de næste mange år frem.

Byens Saloner tager et kig ind i de visioner, som ifølge kommunens udspil vil løse en række udfordringer i fremtidens København og som - med Lars Løkke Rasmussens ord – vil være et rent Kinderæg for byen. Kinderægget består kort fortalt i, at byen får hele tre løsninger serveret i ét greb: For det første vil en ny ø ud for København skabe mere plads at bo på, og med den høje tilflytningsrate og vækst, byen oplever i disse år, vil det være et afgørende træk. For det andet rummer projektet en ambitiøs klimastrategi, der ved at etablere en dæmning vil kunne sikre byen mod stormflod. Endelig vil projektet etablere en motorvejstunnel under havnen, der skal forbinde de nye byområder med det eksisterende vejnet og dermed skabe en bedre infrastruktur og sammenhængskraft i byen.

Vi lægger ud med en præsentation ved Søren Tegen Pedersen, direktør i Økonomiforvaltningen, der præsenterer os for visionen og grundelementerne i den fremtidige bydel.

Forslaget om Lynetteholmen har siden lanceringen bragt mange byplanlæggere, arkitekter og kommentatorer til tastaturet. Vi har samlet en del af dem og sammensat et spændende og nuanceret panel bestående af følgende oplægsholdere:

 • Søren Tegen Pedersen, direktør i Økonomiforvaltningen, Københavns Kommune
 • Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videnscenter, Realdania
 • Rita Justesen, Chef for Planlægning & Arkitektur i By & Havn
 • Jens Thomas Arnfred, arkitekt og indehaver af KANALEN
 • Sara Bjelke, Partner og Arkitekt i Urban Power
 • Jan Gehl, professor, arkitekt, stifter og seniorrådgiver, Gehl Architects

Moderator: Anna Esbjørn, programleder for Fremtidens Byer i Tænketanken Concito

Med Restaurant Lynetten som ramme om dagens debat giver vi plads til de holdninger og reaktioner, der har tegnet sig i kølvandet på lanceringen af forslaget om den kommende Københavner-ø. Er Lynetteholmen svaret på Københavns trængsler?

Mens Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videnscenter, vil sætte tal og analyser på udviklingen i Københavns demografi og boligbehov i de kommende 50 år, vil Rita Justesen, chef for planlægning & arkitektur i By & Havn gennemgå muligheder og erfaringer med byudvikling baseret på jordopfyldning og grundsalg.

Jens Thomas Arnfred, arkitekt og stifter af KANALEN, står sammen med Box 25, Jens Kvorning, Boligadministrationen a-69 og Vandkunsten, som han dengang repræsenterede, bag et skitseforslag til en udbygning af Københavns Havn svarende til Lynetteholmen. Det samme gør Sara Bjelke, der sammen med sine partnere i Urban Power har udviklet et nyere forslag til et ø-koncept med stort fokus på klimaelementet. De to vil præsentere deres koncepter og de analyser, der ligger til grund for deres arbejde.

Endelig vil Jan Gehl fra Gehl Architects byde ind med sine betragtninger over, hvad der kendetegner ’den gode by’, og hvilke erfaringer, han mener, vi kan trække på, når vi skal bygge helt nye byområder.

Tag med til Lynetten og bliv klogere på visionerne for fremtidens København.
Vi glæder os til at kvalificere udspillet og blive klogere sammen med jer.

Arrangementet finder sted på Restaurant Lynetten, Refshaleøen, mandag den 19. november kl. 16:30-19:30. Vi slutter af med sandwich og vin.

 Program

 • 16:30 Velkommen v/ Byens Netværk
 • 16:45 Præsentation af projekt Lynetteholmen v. Søren Tegen Pedersen, direktør i Økonomiforvaltningen, Københavns Kommune
 • 17:05 Københavns demografiske udvikling v. Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videnscenter
 • 17:15 Erfaringer med nye bydele baseret på jordopfyldning og grundsalg v. Rita Justesen, chef for planlægning & arkitektur i By & Havn
 • 17:25 Pause med forfriskninger
 • 17:40 Præsentation af tanker og analyser bag Vandkunstens forslag fra 1986 v. Jens Thomas Arnfred, arkitekt og stifter af KANALEN
 • 17:50 Præsentation af tanker og analyser bag Nordhaleøen v. Sara Bjelke, arkitekt og partner i Urban Power
 • 18:00 Hvad er den gode by? v. Jan Gehl, professor, arkitekt, stifter og seniorrådgiver, Gehl Architects
 • 18:10 Kort pause
 • 18:15 Paneldebat Lynetteholmen – et Kinderæg for Københavns byudvikling? v. moderator Anna Esbjørn, programleder i Tænketanken Concito
 • 18:45 Spørgsmål og debat
 • 19:00 Sandwich og forfriskninger
 • 19:30 Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

19/11 2018 16:30 - 19:30

Adresse

Refshalevej 200
1432 København

Deltagerantal

150

Mødested

Restaurant Lynetten

Kontakt

lfi@byensnetvaerk.dk
Lisbet Fibiger 22346629

Praktisk information

Dato og tid

19/11 2018 16:30 - 19:30

Adresse

Refshalevej 200
1432 København

Deltagerantal

150

Mødested

Restaurant Lynetten

Kontakt

lfi@byensnetvaerk.dk
Lisbet Fibiger 22346629

footer image byens netværk