print logo

Æggepakkeriet, Godsbanen & Aarhus K


I bydelen Aarhus K står K'et for kultur, kreativitet og knudepunkt. Bag den samlede helhedsplan står Aarhus Kommune, der i 2008 overtog godsbanearealerne fra DSB og skabte visionen om en levende, mangfoldig og kulturel bydel.

Byens Netværk tager pulsen på den igangværende udvikling i hjertet af Aarhus, hvor arkitekttegnede boliger, masser af byliv, spændende kulturelle events, kreative erhverv og naturligvis også den nye arkitektskole NEW AARCH snart bliver en del af stedets fremtid. Tag med på Byens Netværks kommende arrangement i Aarhus, hvor prestigefuld arkitektur og bottom-up-byudvikling går hånd i hånd.

Deltagerliste (opdateret 14.08.2019)

Luk fuld beskrivelse


En helt ny bydel skyder op i Aarhus - nærmere bestemt på godsbanearealerne, der i forrige århundrede sikrede transporten af bl.a. gods, æbler og æg til ind- og udland. Da godsbanen blev nedlagt i starten af 00'erne, opstod muligheden for at transformere området, og Aarhus Kommune satte sig for - med støtte fra Realdania - at omskabe den bevaringsværdige hovedbygning til et offentligt kulturproduktionscenter - Godsbanen - som blev indviet i 2012. 

Rundt om Godsbanen opstod efterhånden et mere eller mindre selvgroet miljø med kreative virksomheder og kunstneriske småerhverv, som fandt vej til de efterladte lagerbygninger. 

Bottom-up byudvikling
Med Aarhus Kommunens overtagelse af godsbanearealerne stod det klart, at stedets unikke og eksperimenterende karakter skulle bevares, og af samme grund er både midlertidigheden og det permanente fremhævet som vigtige bylivs-drivere i den nuværende helhedsplan.

SLETH Arkitekter har været involveret i udviklingen af bydelen helt fra start, hvor de i samarbejde med Aarhus Kommune har været med til at udtænke visionen for helhedsplanen for det nye bykvarter. Der har desuden været afholdt en række inddragelsesprocesser med borgere, brugere og øvrige interessenter, hvilket bl.a. har ført til iværksættelsen af 'Bydelskontoret', hvor det lokale bylaboratorium, Institut for (X) er tovholder for en progressiv udvikling, der favner alle i området.

På Byens Netværks arrangement vil Aarhus Kommunes arealudviklingsleder Michael Tolstrup, Mads Peter Laursen fra Institut for (X) og Søren Leth / Rasmus Therkildsen fra SLETH Arkitekter fortælle om visionerne for den nye bydel. Vi skal høre om en bydel, hvor bylivet vokser indefra - og hvor det tætte samarbejde mellem private investorer, kommunen og stedets brugere er med til at sikre en god balance mellem selvgroede initiativer, bottom up byudvikling og formbevidst state-of-the-arts arkitektur. 

Æggepakkeriet
Æggepakkeriet er et af områdets mest markante byggerier og er med sine varierede højder og klare formsprog med til at definere områdets identitet. Æggepakkeriet har taget navn efter det gamle æggepakkeri – Fyens Ægexport, hvor der siden 1930’erne blev pakket og afsendt æg fra denne adresse.

I hænderne på en af Aarhus' fremtrædende developere Kilden & Hindby og arkitektfirmaet SLETH er omkrådet omkring det oprindelige æggepakkeri blevet udbygget og transformeret til en moderne arkitekonisk helhed bestående af tre bygningselementer: Hjørnehuset, som er bindeledet mellem byen og Aarhus K med udadvendte byrumsaktiviteter i stueetagen. Ved siden af: Det Lange Hus som primært består af studie- og delevenlige boliger samt byhuse og offentligt iværksættermiljø i stueetagen og til sidst: Det Høje Hus med lidt større lejligheder og en fantastisk udsigt over byen. I det oprindelige æggepakkeri er de dekorative murstensbånd og art-deco vinduerne bevaret - og her vil blive plads til små værksteder og udstillingsrum for kreative iværksættere.

”Det er den modsatte rejse af Aarhus Ø. Her skal vi ikke skabe et byliv - her skal vi passe på ikke at ødelægge det byliv, der allerede er der. Og vi skal supplere det”, siger Rune Kilden i et interview til Aarhus Stiftstidende.

Langs tagfladen på Det Lange Hus er der etableret en stor fælles tagterrasse til alle bygningens beboere. Vi skal som nogle af de første se tagterrassen og bydelen ovenfra, hvor det også bliver tydeligt, hvordan Æggepakkeriet indgår i et levende urbant nærmiljø med rum for forskellige mennesker og kreative erhverv.

Stine Hindby fra Kilden & Hindby og Rasmus Therkildsen fra SLETH Arkitekter viser rundt i det spændende byggeri, hvor vi skal se nogle af Æggepakkeriets boliger og værksteder og høre om tankerne bag designet. 

NEW AARCH
Aarhus Arkitektskole er vokset ud af sine rammer på Nørreport, og nu skal en ny og mere tidssvarende bygning have plads centralt på Godsbanearealet. Vi skal høre Karen Kjærgaard og Marlene Lauridsen fra Arkitektskolen fortælle om visionerne for den nye skole, der i tråd med godsbanearealets øvrige ånd er designet ud fra en rå, fleksibel og åben struktur, der giver de studerende mulighed for at eksperimentere og udfordre fremtidens arkitektur. Ønsket er, at det ikke længere bliver de fysiske rammer, som lægger bånd på skolens udfoldelsesmuligheder.

Netværk, vin & tapas
Byens Netværks besøg i Aarhus K slutter af med et glas vin og lidt tapas hos Intitut for (X), hvor vi samtidig hører Mads Peter Laursen fortælle, hvordan den selvgroede subkultur, der hersker på stedet, konstant er med til at udvide rammerne for bydelens DNA. Hånd i hånd med kommunen, de private aktører og stedets brugere går man forandringerne i møde og inddrager hele tiden nye aktiviteter, brugere og oplevelser for at bevare det levende og mangfoldige. 

 

Tak for lån af fotos til:

Æggepakkeriet: SLETH Arkitekter
NEW AARCH: ADEPT
Godsbanen i aftenlys: fotograf Gydde Madsen
Containerbyen: Institut for (X)
Stemningsbilleder fra Godsbanen, Byens Netværk

 

Vi forbeholder os ret til at sende et no-show-fee på 400,- DKK ekskl. moms ifm. udeblivelse fra vores arrangementer. No-show-fee kan blive opkrævet, hvis du udebliver fra arrangementet uden at melde afbud til os.


Tilmeld dig arrangementet

Skal udfyldes
Skal udfyldes
Skal udfyldes
Ugyldig e-mail adresse
Skal udfyldes
Ugyldigt telefonnummer
Skal udfyldes
Persondatapolitik skal accepteres

Tilmelding

Vælg venligst en mulighed fra listen


Program

  • 15:30 Velkommen til byens nye kulturelle kraftcenter v/ Byens Netværk
  • 15:45 Aarhus K - en bydel med vægt på kultur, kreativitet og mangfoldighed. Oplæg om helhedsplanen v. Michael Tolstrup, Aarhus Kommune, Mads Peter Laursen, Institut for (X) og Søren Leth / Rasmus Therkildsen fra SLETH Arkitekter
  • 16:15 Æggepakkeriet. Introduktion og rundvisning v. Stine Hindby fra Kilden & Hindby og arkitekt Rasmus Therkildsen, partner i SLETH Arkitekter
  • 17:00 Rundtur i området med nedslag i bl.a. Godsbanen, de kreative værksteder, SLETH Arkitekters nye kontorbygning, og ikke mindst besøg på byggepladsen for den kommende Arkitektskole, hvor Karen Kjærgaard og Marlene Lauridsen vil fortælle om planerne
  • 17:45 Vi slutter af i A-huset hos Institut for (X) med et glas vin, netværk og en let bid mad
  • 18:30 Tak for idag

Praktisk information

Dato og tid

10/09 2019 15:30 - 18:30

Adresse

Skovgaardsgade 5C
8000 Aarhus C

Deltagerantal

40

Mødested

Institut for (X), Bygning A

Kontakt

lfi@byensnetvaerk.dk
Lisbet Fibiger 22346629

Praktisk information

Dato og tid

10/09 2019 15:30 - 18:30

Adresse

Skovgaardsgade 5C
8000 Aarhus C

Deltagerantal

40

Mødested

Institut for (X), Bygning A

Kontakt

lfi@byensnetvaerk.dk
Lisbet Fibiger 22346629

footer image byens netværk