Udgivet d. 18. juni 2025
En tur tilbage til fortiden i Sagnlandet, Lejre - Anbefalet af Marie Lundberg Hansen
Oplev vikingetiden, Jernalderen og 1800-tallets dagligdag - og selvfølgelig den nyere ”kongehal”. I sommerferien kan du opleve fortidsfamilier, der bor i Sagnlandet, og lever som man gjorde tilbage i tiden. Det er naturskønt og kan sætte perspektiv på den måde, vi lever på i dag.
Læs mere på sagnlandet.dk
Brønshøj Vandtårn - Anbefalet af Anne-Mette Hjøllund
Arkitekten Ib Lunding, som i 1928 tegnede Brønshøj Vandtårn, har selv omtalt det som "et kunstværk". Og i dag bruges vandtårnet netop som ramme om kunst- og kulturoplevelser for lokale beboere i Brønshøj og for københavnere og andre besøgende.
Brønshøj Vandtårn blev fredet i år 2000, hvilket gør det til ét af blot elleve fredede vandtårne i Danmark. Den nye brug af det gamle vandtårn skaber liv i bygningskulturen på en måde, hvor bygningens særlige akustik og karakter ikke blot er en kulisse, men en aktiv medspiller i oplevelsen.
Kig forbi Vandtårnet og få en sanselig oplevelse som besøgende til en udstilling, koncert eller performance.
Læs mere på broenshoejvandtaarn.dk og her
Foto: Sandra Gonon, Arkitekturbilleder.dk
Rønnebæksholm Kunsthal ved Næstved - Anbefalet af Anne Pind
Besøg kunsthallen i den hvide nygotiske hovedbygning, gå en tur i den smukke park med store gamle træer og kig ind i ”Venligheden”, en digterpavillon, som ejer af Rønnebæksholm Marie Toft (1813-1854) lod bygge til sin mand, N.F.S. Grundtvig i 1850’erne. Herfra kan man spadsere videre gennem kunstnerduoen Randi & Katrines portal til den meget fine besøgshave, der har tematiske opdelte bede, hvor man kan blandt andet kan lære om plantefarvning og medicinske planter.
Den aktuelle udstilling i kunsthallen ”Vandets Fortællinger” løber fra 24. maj - 31. august.
Læs mere på roennebaeksholm.dk
Foto: ”Venligheden”, digterpavillon, Rønnebæksholm, Wikimedia Commons + Kati Roover, Waters as Portals, 2025
Ribe – Vadehavscentret – Mandø – Kammerslusen - Anbefalet af Louise Bjerregaard
Ribe er velbevaret hele vejen rundt og har så mange historiske detaljer og fortællinger. De nyeste bygninger og renoveringen af pladsen omkring Domkirken er så fint et nyt lag og tilpasser sig helheden. Husk at gå gennem den gamle kirkegård ved Ribe å, en grøn oase, hvor nogle stier er bløde og græsbeklædte.
Få en sanselig introduktion til livet i Vadehavet på Vadehavscentret. Tag så madpakken i tasken og kør med traktorbussen henover det åbne vand til Mandø. Jeg kan anbefale at lægge sig i græsset og se op i himlen, få steder i verden kan man se et så frit himmelhvælv og horisonten hele vejen rundt.
Og så kan man slutte af med en tur til Kammerslusen og se solnedgangen…
Læs mere på vadehavskysten.dk / Ribe Kirkegård / vadehavscentret.dk / Mandøbussen
Friland – Økologisk Landsby på Djursland - Anbefalet af Panida Srison
Friland er en økologisk landsby beliggende ved Rønde på Djursland og grundlagt i 2002. Landsbyen er kendt for sine bæredygtige principper, herunder gældfrihed, selvbyggeri og minimal affaldsproduktion.
Beboerne har opført deres egne huse med naturlige materialer og lever i et fællesskab, der prioriterer økologisk levevis og selvforsyning.
Friland fungerer som et levende laboratorium for bæredygtig livsstil og er åbent for besøgende, der ønsker at lære mere om alternative boformer og grønne løsninger.
Læs mere på friland.org
Foto: Friland.org
BLIXEN RUTEN - vandretur på 16 km - Anbefalet af Majken Hammer Sløk
Blixenruten er en vandrerute på 16 km med start og slut ved Karen Blixen Museum på Rungstedlund.
Ruten går forbi Karens Blixens grav og igennem Fuglereservatet til den smukke Folehav skov, Hørsholm Slotshave m.m.
Der er mulighed for lydfortællinger undervejs og god frokost, kaffe m.m. i museet. Et besøg i selve museet kan også anbefales.
Læs mere på blixen.dk/blixenruten eller se ruten her
Foto: Majken Hammer Sløk
SMK Thy - Anbefalet af Anne-Mette Hjøllund
SMK Thy er Danmarks nationalgalleri i nye rammer. Doverodde Købmandsgård i Sydthy undergår i øjeblikket en ombygning - tegnet af Reiulf Ramstad Arkitekter - der skal skabe rum til en permanent del af museet, der kan vise kunstværker fra SMK’s store kunstsamling. Det er visionen, at værkerne skal kunne opleves i et tæt samspil med stedets arkitektur, historie og det omgivende landskab, og at SMK Thy skal blive en model for fremtiden, både hvad angår lokal forankring og kunstnerisk profil.
Museet åbner i sensommeren 2025.
Læs mere på SMK.dk
Visualisering: Reiulf Ramstad Arkitekter
Røsnæs – vandretur, vin og vild natur - Anbefalet af Peter Grooss
Hvis du er til natur og elsker at snøre dine vandrestøvler, er der en 26 km lang vandrerute gennem den skønnest natur på Røsnæs. Turen starter og slutter ved Naturrummet og bringer dig igennem en dramatisk natur med stejle klinter, åbne overdrev og enestående udsigter over Kalundborg Fjord og Sejerøbugten. Røsnæs blev dannet under sidste istid som en randmoræne og byder på et varieret landskab med bakker, skove og kystlinjer. Klimaet på er blandt Danmarks tørreste og mest solrige, hvilket skaber unikke betingelser for flora og fauna.
Et af de mest markante steder er Røsnæs Fyr fra 1846, hvorfra man i klart vejr kan se til Samsø, Fyn og Jylland. Ved fyret ligger Café Fyret, som drives af lokale frivillige. Besøg også Ulstrup Mølle, som hver tirsdag sætter dug på vingerne og viser hvordan møllen fungerer. Har du egne korn med, kan du få dem malet. Snyd ikke dig selv for et glas hvidvin på en af de mange vingårde, hvor Dyrehøj Vingård er Danmarks største.
Læs mere på Røsnæs Rundt
Foto: Peter Grooss
Deep Forest Art Land - Anbefalet af Signe Hertzum
Deep Forest Art Land er både en naturoplevelse og et udstillingssted for samtidskunst. I et skovområde mellem Herning og Grindsted er der gennem årene skabt mere end 80 forskellige kunstværker i samspil med naturen. Her kan man gå en lille vandretur og nyde naturen og oplev kunstværkerne.
Læs mere på deepforestartland.dk
Foto: Signe Hertzum
Lyø - Anbefalet af Lise Palm
Den lille ca. 6 km2 store ø ligger i det sydfynske øhav, og færgen går 5-6 gange dagligt i sommetiden fra Fåborg i en trekant mellem Lyø og Avernakø og tilbage til Fåborg. Der er i dag ca. 80 fastboende.
Øens attraktioner er unikke landskaber. Min favorit er tunneldalen, et istidslandskab, der skærer sig gennem den lille ø med to parallelle dale på hver side af en “bjergkam”.
Øens lange rev mod vest, der er fuglereservat og derfor først tilgængeligt fra 15. juli, er turen værd. Mod øst er der "Ny land”, en krumodde, hvor der bliver tilført sand og som derfor til stadighed vokser.
Lyø by har en købmand, hvor man gerne nyder en håndbajer, samt en kro og en kirke. I byen ligger stadigvæk mange af de gamle gårde idyllisk omkring gadekærene.
Læs mere på Lyø.dk
Kig ind i de gamle spækkede popler, der flankerer vejene på Lyø, og hvor der gemmer sig alverdens mærkelige skabninger. Her “Elefantmanden" og "Uglen". Foto: Lise Palm
Skybruds- og byrumsprojekt Grønningen NV – Bispeparken - Anbefalet af Katja Beck
Ved bebyggelsen Bispeparken ved Tuborgvej i København NV har et omfattende skybruds- og byrumsprojekt på fornemste vis kombineret byfornyelse med klimatilpasning. Resultatet er et nyt sammenhængende parklandskab, hvor lavninger kan tilbageholde store mængder regnvand og samtidig danne rekreative rum og sociale mødesteder for områdets beboere med plads til fællesskab, sociale aktiviteter, ophold, leg og nye naturoplevelser.
Læs mere her
17 walls - street art med verdensmålskunst i Aarhus - anbefalet af Lisbet Fibiger
En række af verdens førende street artists har udsmykket 17 husgavle i Aarhus med verdensmålskunst - en kunstnerisk og magtfuld manifestation, der vil aktualisere verdensmålene og gøre dem relevante og tilgængelige for alle. De 17 gavlmalerier er i gåafstand i Aarhus centrum og er en oplagt måde både at opleve byen på - og samtidig få en snak eller refleksion over vores (bæredygtige) fremtid.
Læs mere på 17walls.dk
Foto: Byens Netværk
Besøg Kunstsiloen i Kristiansand og se bygningsomdannelse i verdensklasse - Anbefalet af Charlotte Heitmann
Går turen til Norge så læg vejen forbi Kunstsiloen i Kristiansand. Her er en tidligere - og bevaringsværdig - kornsilo fra 1935 på Odderøya blevet transformeret til et museum og oplevelsescenter for kunst og kultur. Den oprindelige silo blev tegnet af Arne Korsmo og Sverre Aasland, mens arkitektene Mestres Wåge Arquitectes, BAX og Mendoza Partida vandt arkitektkonkurrencen om transformationen, der har bevaret siloens særprægede identitet ved at skære siloen over 22 meter over jorden for at skabe et spektakulært loft i kunsthallen.
Kunstsiloen åbnede for publikum i 2024 og huser tre faste samlinger: Tangen-samlingen, Sørlandssamlingen og Christianssands Billedgalleri. Nicolai Tangen (direktør for Norges Oliefond) donerede i 2015 sin kunstsamling til sin hjemby Kristiansand, og året efter blev der tildelt tidsubegrænset råderet til det daværende Sørlandets Kunstmuseum samtidig med, at den gamle kornsilo fra blev foreslået som et ideelt udstillingssted.
Læs mere på kunstsilo.no
Foto: Alan Williams og Kunstsilo.no