print logo
Byens netværk

Byens Klumme

Her kan du læse spændende indlæg om aktuelle emner på tværs af byggebranchen. Byens Netværk udpeger cirka fire gange om året medlemmer eller gæsteskribenter med en interessant faglig indfaldsvinkel til at byde ind på specifikke emner om byens udvikling. 

Design, Decimaler og Dogmer – skal vi have alle med?

Design, Decimaler og Dogmer – skal vi have alle med? 26. januar 2023

Snart mødes den danske byggebranche for at se grønt. Vi skal tale om løsninger, udveksle erfaringer og dele læringer, og så skal vi skynde på hinanden. Vi har nemlig travlt med at nå i mål med at nedbringe CO2 emissionerne, især i vores sektor, hvor der typisk går år fra første tanke og streg til det færdige resultat. Konferencen Byggebranchen ser Grønt er central for at skabe øget momentum, vi har nemlig rigtig, rigtig travlt! Spørgsmålet er om vi har brug for både design, decimaler og dogmer for at indfri byggeriets kæmpe potentiale for at nedbringe CO2 emissioner?

læs mere Skrevet af Lone Feifer, Direktør for bæredygtigt byggeri, VELUX Gruppen
Hvad gør vi med den ’uelskede’ bygningsmasse?

Hvad gør vi med den ’uelskede’ bygningsmasse?26. januar 2023

Vi ved, at vi i langt højere grad er nødt til at forholde os til den eksisterende bygningsmasse, hvis vi skal sænke byggeriets klimaaftryk. Det nye er, at vi ikke blot skal vurdere, om bygningen er arkitektonisk bevaringsværdig. Uanset kvaliteten skal vi til at transformere fremfor at rive ned og bygge nyt.

læs mere Skrevet af Lasse Lind, Partner, GXN
Boliglaboratorium – branchens fælles fremtidsværksted

Boliglaboratorium – branchens fælles fremtidsværksted09. marts 2022

I Danmark er der i dag registreret 37 forskellige familieformer. Alligevel er størstedelen af de boliger, vi bygger, designet til den klassiske kernefamilie. Der er brug for at gentænke boligen med større fokus på fællesskaber og bæredygtighed. Det gør vi i boligbyggebranchens fælles fremtidsprojekt: Boliglaboratorium.

læs mere Skrevet af Simon Kofod-Svendsen, projektchef i Realdania
Stedsans er en afgørende driver for vellykkede projekter

Stedsans er en afgørende driver for vellykkede projekter09. marts 2022

Det virker næsten banalt – og alligevel er manglen på stedsans stadig en udfordring visse steder i dansk byggeri. Stedet skal og må altid være en af de primære og fælles drivere, når vi udvikler projekter. Det vil gavne kvaliteten af det, vi skaber til glæde for både bygherrer, brugere og samfundet som helhed.

læs mere Skrevet af Lisbeth Nørskov, Copenhagen Director hos CEBRA
Byggestop i den almene boligsektor – er der en løsning på vej nu?

Byggestop i den almene boligsektor – er der en løsning på vej nu?09. marts 2022

Boligudspillet fra 2021 skal etablere 22.000 almene boliger og tredoble nybyggeriet i den almene sektor. Men hvordan indfrier vi det mål i lyset af den aktuelle opbremsning i almene boligprojekter? Lovpakken fra 9. juni kan være en del af løsningen, men hvilke andre modeller er der at trække på - og er det nok? Og hvorfor er udfordringen overhovedet så vigtig?

læs mere Skrevet af Henrik Meden, Poul Schmith/Kammeradvokaten I/S
At tage sig tiden til at lytte til et sted

At tage sig tiden til at lytte til et sted09. marts 2022

Har tid og sted noget at gøre med klimakrisen? Det mener vi i innovationsbureauet NXT. Med vores metode Stedets Væsen søger vi bl.a. at gøre renoveringsprojekter af bygninger og bydele mere klimaambitiøse ved at stille spørgsmålet: Hvad sker der, hvis vi giver os tid til at lytte til et sted, før vi udvikler det?

læs mere Skrevet af Madeleine Kate McGowan, kunstner, Stedets Væsen hos NXT
Hvorfor er debatten om MeToo og ligestilling vigtig for den bæredygtige omstilling?

Hvorfor er debatten om MeToo og ligestilling vigtig for den bæredygtige omstilling?04. november 2021

Da debatten om MeToo, ligestilling og diversitet blev skudt i gang i 2017 måtte mange erkende, at vi i Danmark ikke er helt så lige, som vi går og tror. Byggeriet er en af de brancher, der især halter bagefter, og der er store gevinster at hente, hvis vi får sat alle talenter i spil.

læs mere Skrevet af Christina Schultz, Sekretariatsleder i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar
Kære Kaare

Kære Kaare17. juni 2021

Seks borgmestre kom på konferencen Byggebranchen ser grønt! med budskaber fra kommunerne til indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek. Baggrunden er de skærpede klimakrav til byggeriet i den nye nationale strategi for bæredygtigt byggeri, der blandt andet skal udmøntes i kommunerne.

læs mere Skrevet af Anna Esbjørn, programchef, Fremtidens Byer i CONCITO
Fælles om det fælles

Fælles om det fælles10. maj 2021

Det er paradoksalt, at vi elsker byens fælles steder, men endnu ikke har fundet markedsmodeller, der gør dem værd at investere i. Boligprisernes himmelflugt indebærer, at byens åbne, sociale rum også sendes på flugt. Sådan skriver Mikkel Thomassen, partner i Smith Innovation, der i Byens Klumme argumenterer for, at tiden er inde til at finde nye måder at facilitere og finansiere byens fællesskaber på.

læs mere Skrevet af Mikkel Thomassen, partner i Smith Innovation
Fremtidens byer skal efterligne slummens dna

Fremtidens byer skal efterligne slummens dna27. januar 2021

Corona-pandemien har vist, at mennesker på hele kloden kan omstille sig til en udfordrende hverdag uden varsel. I Byens Klumme reflekterer direktør fra Nationalmuseet, Rane Willerslev, over tiden her og nu - og hvordan fremtidens byer måske kan lære af de selvopståede bystrukturer i nogle af verdens største slumområder.

læs mere Skrevet af Rane Willerslev, direktør på Nationalmuseet

Tilmelding til nyhedsbrev

footer image byens netværk