print logo
Byens netværk

Musicon

maj 2019


En kreativ og levende bydel – uden en masterplan

Hvad sker der, når man slipper troen på, at en stor, detaljeret, langsigtet plan er den eneste rigtige vej til at udvikle en ny bydel? Det har Roskilde Kommune et svar på.

I Roskilde Syd udvikler kommunen et område af byen, der tidligere blev brugt til grusgrav, losseplads og betonfremstilling. Bydelen hedder Musicon, og forvandlingen sker sammen med foreninger, erhvervsliv, beboere og mange andre interessenter ud fra et bottom-up-princip. Brugerne inviteres ind, og sammen tester vi ideer og potentialer, inden de endelige løsninger bliver vedtaget.

Målet er at skabe 1.000 boliger, 1.000 arbejdspladser og – ikke mindst – en kreativ, mangfoldig og levende bydel.

Musicon er en levende og kreativ bydel i Roskilde. Foto: Thomas Rungstrøm

Samarbejde på mange niveauer

Et eksempel på samarbejdet mellem kommunen og aktørerne er det store rekreative område Rabalderparken. Anlæggets render afleder vand fra størstedelen af Musicon til en sø, men i tørvejr er det unge mennesker på løbehjul og skateboard, der skaber liv i området.

Rabalderparken er blevet til i tæt samarbejde med skatermiljøet. Netop skaterne var blandt de første, der blev inviteret ind på den tidligere industrigrund. De fik stillet en hal til rådighed, som siden er blevet til en af Danmarks største og mest velbesøgte skatehaller.

Rabalderparken er en unik kombination af regnvandsanlæg og rekreativ park for store og små. Foto: Kim Wendt

Gang i byggeriet

De kommende to-tre år bliver der taget flere afgørende skridt på vej mod en mere varig bydel. Hele 10 byggeprojekter går i gang inden for kort tid. De bidrager tilsammen med cirka 450 nye ejer-, leje- og almene boliger, et stort erhvervshus med moderne kontorfaciliteter, en række nye butikslokaler og et kulturbyggeri med plads til både egnsteater, øvelokaler og Roskilde Festivals administration.

Et stort erhvervshus skal fastholde og tiltrække kontorerhverv til bydelen. Visualisering: Arkitema

En oase for små og kreative virksomheder

En tur gennem Containerstriben vidner om den mangfoldighed i typen af erhverv, der præger Musicon. Musikskole, garnbutik, mikrobryggeri og kafferisteri trives side om side med en tømrervirksomhed, konsulenter og et showroom med lokalt producerede designerlamper.

Helt fra begyndelsen har der været fokus på at tiltrække mindre, kreative virksomheder og iværksættere til bydelen. Derfor arbejder Roskilde Kommune blandt andet også med forløb, der gør studerende fra områdets mange uddannelsesinstitutioner i stand til at lave en god forretning ud af deres ideer.

Containerstriben byder på mange typer erhverv, som trives i de ombyggede skibscontainere.

Vejen frem: Kulturaktører ind i den varige by

Musicon-sekretariatet har i 10 år været placeret midt i bydelen. Medarbejderne er bindeled mellem rådhuset og aktørerne i bydelen. Arbejdet tager udgangspunkt i den oprindelige vision for området fra 2007, og med den alternative tilgang til udviklingen er det lykkedes at skabe en bydel uden sidestykke i Danmark. Godt hjulpet på vej af store projekter som Roskilde Festival Højskole og Ragnarock – museet for pop, rock og ungdomskultur.

Fokus er nu på at fastholde og udvikle livet i bydelen. Musik, kunst, dans, handel, undervisning og kreativt erhverv skal finde på plads i den varige bydel. Det kræver nye løsninger og stærke samarbejder at sikre, at foranderligheden trives i de mere permanente rammer.

Roskilde Festival Højskole har givet ekstra liv til Musicon-bydelen. Foto: RoFH

Hvorfor er vi del af Byens Netværk?

Byens Netværk giver gode muligheder for, at vi i Musicon-sekretariatet kan dele viden og få et værdifuldt netværk med en række vigtige aktører inden for byudvikling. Og vi deler selvfølgelig også gerne ud af vores erfaringer med at udvikle en bydel på den særlige måde, som vi har valgt på Musicon.

Kontakt

Sekretariatsleder Andreas Høegh
Tlf.: 4631 6867
Email: andreasbh@roskilde.dk

Læs mere på musicon.dk

 

Altan-alferne april 2024

footer image byens netværk