print logo

Smykkeskrinet i Aarhus


Hvordan renoverer, ombygger og nyfortolker man et hæderkronet værk i dansk arkitektur, tegnet og opført af arkitekt Hack Kampmann i årene 1898-1902, når både bygningen, dens forareal og nagelfaste inventar er fredet? Aarhus’ tidligere stadsbibliotek og erhvervsarkiv – i folkemunde kaldet Smykkeskrinet – er under transformation og skal fremover omprogrammeres til nye funktioner for Retten i Aarhus. Byens Netværk inviterer til byggepladsbesøg i Aarhus, hvor du får et sjældent indblik i den ikoniske bygning. 

Deltagerliste (opdateret 03.02.2020)

Fotoreportage

Luk fuld beskrivelse

'Smykkeskrinet' blev oprindeligt opført som Stadsbibliotek i 1898-1902. Bygningen er tegnet og opført af Hack Kampmann, der som arkitekt og kongelig bygningsinspektør har sat sit store præg på Aarhus med bygninger som bl.a. Aarhus Teater, Marselisborg, Aarhus Katedralskole og Aarhus Toldkammer. 

Allerede ved åbningen i 1902 blev bygningen anset for et af tidens mest moderne byggerier, blandt andet på grund af et meget avanceret og fremsynet system til naturlig ventilation. Også udsmykningen, som delvist blev udført i samarbejde med billedkunstner Karl Hansen Reistrup, er helt særlig. Bygningens indre er blevet kaldt et nationalromantisk skatkammer – og selve bygningen, dens forareal samt læsesalens nagelfaste inventar og lysekroner har været fredet siden 1988.

Stadsbiblioteket flýttede i 1962 til det nybyggede bogtårn ved Aarhus Universitet, hvorefter Erhvervsarkivet i 1963 overtog den statsejede bygning. I 2016 flyttede erhvervsarkivet dog videre til Rigsarkivet i Viborg, hvorefter bygningen blev frigjort til andre formål.

Fremtidige funktioner – fra Erhvervsarkiv til Retsbygning
Bygningen på Vester Allé skal i fremtiden være en del af Retten i Aarhus. En udfordrende ombygning, der skal tage hensyn til den gennemgribende fredning og leve op til bygningens oprindelige skønhed og originalitet. I sin kommende funktion skal bygningen indrettes med retssale, mødelokaler og kontorer til Skifte- og Fogedretten. Dette er ét led i, at det århusianske retsembede skal samles på Vester Allé 10 og 12.

Fordi bygningen er fredet, er ombygningsprojektet meget forpligtende. Der er store arkitektoniske værdier, der skal bevares, og nye lag skal leve op til både skønhed, originalitet, holdbarhed og brugbarhed i det originale 'skrin'. I detaljeringen af de nye tilføjelser tages udgangspunkt i en moderne fortolkning af den oprindelige skønhed. Originaliteten sikres ved, at oprindelige rumstrukturer, overflader og materialer bevares og synliggøres, og at skæmmende senere tilføjelser fjernes.

Bygningsstyrelsen forventer, at bygningen er klar til indflytning ultimo november 2020.

På arrangementet fortæller Tina Krøgh Jeppesen, projektchef i Bygningsstyrelsen, Johannes Loehr-Petersen, projektchef i Enemærke & Petersen, Mette Skovbjerg, arkitekt i Rønnow og Jesper Wegener, arkitekt og partner i H+.

Ved deltagelse i arrangementet er det nødvendigt, at deltagerne selv medbringer og bærer sikkerhedssko.

Ombygningen udføres af:

  • Bygherre: Bygningsstyrelsen
  • Totalrådgiver: H+ Arkitekter med følgende underrådgivere:
    • Ingeniør: Tækker Rådgivende Ingeniører
    • El-ingeniør: Rambøll
    • Brand: DAI
    • Fredningsarkitekter: Rønnow Arkitekter
  • Hovedentreprenør: Enemærke & Petersen


Fotos venligst udlånt af fotograf Naja Kirkedal Jensen.
Øvrige kilder: Bygningsstyrelsen og Aarhus Stiftstidende.

Læs mere på: https://www.bygst.dk/om-os/ejendomsportefoeljen/historiske-ejendomme/erhvervsarkivet-aarhus,-smykkeskrinet/


Vi forbeholder os retten til at sende et no-show-fee på 400,- DKK ekskl. moms ifm. udeblivelse fra vores arrangementer. No-show-fee kan blive opkrævet, hvis du udebliver fra arrangementet uden at melde afbud til os.



Program

  • 15:00 Velkommen v/ Byens Netværk
  • 15:10 Introduktion til Smykkeskrinet v. Tina Krøgh Jeppesen, Bygningsstyrelsen, Johannes Loehr-Petersen, Enemærke & Petersen, Jesper Wegener, H+ Arkitekter og Mette Skovbjerg, Rønnow Arkitekter.
  • 15:30 Rundvisning
  • 16:30 Forfriskning og netværk
  • 17:00 Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

04/02 2020 15:00 - 17:00

Adresse

Vester Allé 12
8000 Aarhus C

Deltagerantal

30

Mødested

Vi mødes ved hovedindgangen

Kontakt

lfi@byensnetvaerk.dk
Lisbet mobil: 22346629

Praktisk information

Dato og tid

04/02 2020 15:00 - 17:00

Adresse

Vester Allé 12
8000 Aarhus C

Deltagerantal

30

Mødested

Vi mødes ved hovedindgangen

Kontakt

lfi@byensnetvaerk.dk
Lisbet mobil: 22346629

footer image byens netværk