print logo

Trælasten – Aarhus’ bæredygtige bydel


Engang var området kendt for træ, byggematerialer og industri. Nu er trælastgrunden ved Daugbjergvej i Aarhus under omdannelse til et nyt og bæredygtigt byområde med blandede boliger og erhverv. Kom med og hør PensionDanmark og CASA fortælle om udviklingsplanerne og de høje bæredygtige ambitioner for den nye bydel.

Deltagerliste (opdateret 20.04.22)

Fotoreportage

Luk fuld beskrivelse

I Aarhus K – kun 1 km fra Aarhus midtby og med Godsbanen, Ceres Byen og åen som nærmeste naboer – skal der udvikles en ny bydel: Trælasten.

Trælasten bliver Aarhus’ nye bæredygtige bydel. Her skal være plads til ca. 700 nye boliger til både studerende, små og store familier, seniorer og singler som et miks af almene, ejer- og lejeboliger samt ca. 14.000 m2 erhverv i form af butikker, værksteder, caféer og kontorer. Derudover skal der være nye grønne og rekreative områder med åen som omdrejningspunkt.

Projektets stærke bæredygtighedsprofil bliver en del af stedets fortælling, ligesom områdets historie og mødet mellem natur, industri og by kommer til at skinne igennem i både arkitekturen og bylivet på Trælasten.


Byudvikling med bæredygtighed i fokus
Teamet bag Trælasten er bygherre PensionDanmark og rådgiverne CASA, Gehl og BRIQ. 

På arrangementet skal vi høre PensionDanmark fortælle om investeringen i et helt byområde, om udviklingsplanen og det store fokus på bæredygtighed og genanvendelse. Sammen med totalentreprenør CASA vil de vise rundt i den området og fortælle om den nænsomme nedrivning og materialebank, der bl.a. danner grundlag for ny og spændende arkitektur.

Endelig skal vi høre om den særlige samarbejdsmodel og projektudviklingens faser, der desuden rummer en bylivsstrategi, der under transformationen byder på en række identitetsskabende, midlertidige aktiviteter i området.
 

Oplægsholdere:
Mia Manghezi, Projektudviklingsdirektør, PensionDanmark
Mikkel Melamies, Projektudviklingsdirektør, PensionDanmark
Allan Paasch Brandt, Projektdirektør, CASA
Marc Sejr Eggen, Aktivitetsfacilitator

 

Bæredygtighed i DGNB Guld og Platin
De høje ambitioner for bæredygtighed skal placere bydelens boliger, butikker og kontorer i DGNB-kategorien Guld, mens byrummet skal bæredygtighedscertificeres i kategorien Platin.

Overalt i projektet er der således tilstræbt et lavt ressourceforbrug, og der har således været fokus på at genbruge flest muligt af den eksisterende bygningsmasse. I nedrivningens indledende faser var Lendager med til at kortlægge, screene og definere materialerne fra de eksisterende bygninger, så man kunne genanvende så meget som muligt i de kommende bygninger og byrum. Genanvendelsen af materialer har således været formende for æstetikken og kommer til at være synlig mange steder i den nye bydel. Vi skal høre, hvordan processen med at recirkulere byggeaffald har været med til at skabe spændende og nytænkende løsninger hos arkitekterne.


Fra industrielt produktionsområde til rekreativt boligområde 
Trælastens placering mellem by og natur har altid været et særkende. I mere end et århundrede har der været lokal produktion og industri på grunden – der er både blevet produceret øl og tekstil og senest solgt træ og byggematerialer. Og gennem tiden har åen været en vigtig ressource for de lokale fabrikanter – men også for byens borgere som samlingspunkt for sociale aktiviteter, foreningsliv og rekreation. Det er det, Trælasten skal bygge videre på.

De første beboere og erhverv kan flytte ind i Trælasten, når det første projekt, Teglgården, forventes færdigbygget i efteråret 2023.

 

Bygherre (køber og udvikler): PensionDanmark
Totalentreprenør: CASA
Arkitekter: Helhedsplan: Gehl. Bygninger: Vandkunsten, CEBRA, LOOP og BRIQ.
Landskab: Gehl og CEBRA
Ingeniør: MOE
Bygherrerådgiver: COWI
Bæredygtighedsrådgivere: HLA og Aaen Engineering

 

Fotos:  Thorbjørn Hansen, Kontraframe

 

Vi forbeholder os retten til at sende et no-show-fee på 400,- DKK ekskl. moms ifm. udeblivelse fra vores arrangementer. No-show-fee kan blive opkrævet, hvis du udebliver fra arrangementet uden at melde afbud til os.



Program

  • 16:00 Velkommen v/ Byens Netværk
  • 16:10 Introduktion til udviklingsprojektet TRÆLASTEN v. PensionDanmark og CASA
  • 16:45 Rundvisning, hvor projektets nøgleaktører fortæller om udvikling, byliv, bæredygtighed og genanvendelse
  • 17:30 Netværk og bæredygtige forfriskninger
  • 18:00 Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

20/04 2022 16:00 - 18:00

Adresse

Daugbjergvej 15-19
8000 Aarhus C

Deltagerantal

30

Mødested

Foran projektkontoret

Kontakt

hsl@byensnetvaerk.dk
Henriette mobil: 23344601

Praktisk information

Dato og tid

20/04 2022 16:00 - 18:00

Adresse

Daugbjergvej 15-19
8000 Aarhus C

Deltagerantal

30

Mødested

Foran projektkontoret

Kontakt

hsl@byensnetvaerk.dk
Henriette mobil: 23344601

footer image byens netværk