print logo

CEBRA

juni 2022


Et liv mellem væggene

Et gennemsnitligt menneske tilbringer i dag ca. 90 % af sin tid inden døre. Derfor er det selvsagt afgørende, at vi som arkitekter ved, hvordan vi skaber de bedst mulige rammer for mennesker, når vi designer rum og bygninger.

I årtier har både danske og internationale byplanlæggere, regeringer, bystyrer og arkitekter været optaget af, hvordan vi skaber befordrende, levende og stimulerende byer og byrum – bl.a. med afsæt i den danske arkitekt Jan Gehls dogmer for ’livet mellem husene’.

Men lidt karikeret sagt har ’livet mellem væggene’ ikke på samme måde haft gennemslagskraft i forhold til at undersøge og underbygge, hvordan vi som arkitekter - i samarbejde med bygherrer, investorer og samarbejdspartnere - skaber de bedste rum og bygninger for mennesker; Hvordan vi skaber de mest optimale rammer for menneskers trivsel og velvære i de indendørs miljøer, hvor vi tilbringer så stor en del af vores tid - bl.a. der hvor vi bor, arbejder og uddanner os.

Med det afsæt besluttede vi i CEBRA, for år tilbage i vores R&D program WISE, at undersøge det dynamiske samspil mellem mennesker, rum og adfærd - at blive klogere på, hvordan vi mennesker direkte påvirkes af vores fysiske omgivelser. Den research har vi samlet i en publikation, The WISE Journal, som blev udgivet for nylig, og som samler indsigter fra bl.a. sansevidenskab, psykologien og neurologien for at belyse arkitekturens rolle i det moderne samfund - og mulighederne for at anvende rum og bygninger mere bevidst til at understøtte menneskelig trivsel og menneskelige egenskaber som innovation, trivsel, indlæring og produktivitet i innovationsmiljøer - fx arbejdspladser og uddannelsesinsitutioner.

CEBRA er en dansk tegnestue som i mere end 20 år har designet og transformeret byer, uddannelsesinstitutioner, kulturmiljøer, boliger og erhvervsbyggerier. Vi arbejder med projekter i alle skalaer – fra den langstrakte planlægning af hele byer og områder, som fx Nye ved Aarhus, til enkelte byggerier og indretninger. The WISE Journal er skabt med udgangspunkt i CEBRAs mangeårige erfaring og rummer interviews med en række af verdens fremmeste forskere og innovationsvirksomheder samt en lang række casestudier og essays.

Medlemmer af Byens Netværk kan hente publikationen gratis på www.wise-journal.com ved brug af rabatkoden: Byens-netværk22

Forandring er konstant – derfor skal vi skabe arkitektur der består

For CEBRA er empati kernen i alt, hvad vi laver. Ved at kombinere en forståelse for konteksten og historien med vores kunders ønsker og en stærk kunstnerisk ambition, er det altid vores mål at designe meningsfulde rum og bygninger, som inspirerer mennesker, stimulerer sanserne, forbinder os til naturen og gør en positiv forskel – for vores kunder, brugerne og for samfundet som helhed.

Vi anerkender, at forandring er konstant. Derfor sætter vi en ære i at skabe arkitektur, som kan ældes med ynde og udvikle sig over tid – og som, ved at være baseret på fundamentale kvaliteter og grundlæggende menneskelige behov, vil være relevant både i dag og i fremtiden. Arkitektur, som mennesker vil holde af og bevare.

Hvorfor er vi en del af Byens Netværk?

Vi ser frem til som en del af Byens Netværk at dele vores viden og erfaring med kolleger i branchen.

Kontakt

CEBRA er stiftet i 2001 af arkitekterne Mikkel Frost, Carsten Primdahl og Kolja Nielsen. I 2017 blev arkitekt Mikkel Hallundbæk Schlesinger en del af partnergruppen. CEBRA beskæftiger i dag ca. 65 medarbejdere fordelt på kontorer i Aarhus, København og Abu Dhabi.

Læs mere på cebraarchitecture.dk


Billedkreditering:
HF & VUC Fyn, Foto: Mikkel Frost
Skamlingsbanken, Foto: Adam Mørk
Experimentarium, Foto: Adam Mørk
Aarhus Vand, Foto
Æbleøen, Foto: Mikkel Frost
Nye, Aarhus
Landskab set fra Qasr Al Hosn fort, Foto: Mikkel Frost

BOGL marts 2024

footer image byens netværk