print logo
Byens netværk

Christian 4.s Bryghus - og tilblivelsen af Kongernes Lapidarium



Fotoreportage

Christian 4.s Bryghus på Slotsholmen har i århundreder været lukket land for offentligheden. I juni blev det historiske, 8.000 kvadratmeter store pakhus åbnet op og omdannet til 'Kongernes Lapidarium' - et udstillingssted hvor hundredvis af gamle, kongelige skulpturer fra slotte, haver og pladser nu bliver opbevaret, vedligeholdt og formidlet.

Her kan man i dag opleve Nordeuropas største samling af sten- og gipsfigurer. Du kan bl.a. opleve Christian 5. til hest på Danmarks ældste rytterstatue fra 1688, græske gudinder og en hær af sælsomme bondefolk fra Norden.

Fra øl til afstøbninger
Den karakteristiske bygning ved Frederiksholms Kanal i København har tidligere fungeret som bastion, bryghus og magasin.



Der har gennem årene været en række bud på, hvad bygningen kunne bruges til. Men bryghuset er hverken egnet til at huse kontorer eller moderne museer, da det er umuligt at få lov at ombygge den fredede bygning.

Nu bliver den oprindelige byggestil uden isolering en styrke, da sten- og gipsfigurer bevares bedst i kølige rum.

I 1608 anlagde Christian 4. en hjørnebastion på stedet, som var en del af Københavns militære befæstning.
Da bygningen kort tid efter mistede sin betydning som militært anlæg, beordrede kongen, at bastionen skulle ombygges til bryghus, hvor der skulle brygges øl til Flåden og hoffet.

Bygningen brændte i 1632 og efterfølgende genopbygget. I 1767 brændte den igen og dermed sluttede epoken som bryghus.

Efterfølgende blev bygningen i mere end 200 år brugt som magasin - senest for Tøjhusmuseet frem til 1998. Indtil i år har huset stået tomt.

Bygningen har gennemgået et større restaureringsarbejde de seneste år, herunder brandsikring. Hele projektet er gennemført af Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme og støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Trygfonden.

Kilde: Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme
 



Program

  • 15:00
    Velkommen v/ Byens Netværk og Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme
  • 15:15
    Rundvisning med fokus på bygningsarbejde, arkitektur og udsmykning v/ Mette Marciniak og Henrik Grube Mikkelsen, Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme
  • 16:30
    Netværk og forfriskninger
  • 17:00
    Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

01/10 2014 15:00 - 17:00

Adresse

Frederiksholms Kanal 29
1220 København K

Kontakt


Praktisk information

Dato og tid

01/10 2014 15:00 - 17:00

Adresse

Frederiksholms Kanal 29
1220 København K

Kontakt


footer image byens netværk