print logo

Arkitekturikoner og stjerneskud i Vejle

OBS: Arrangementet er desværre fuldt booket, men det er muligt at komme på venteliste ved at sende en mail til lfi@byensnetvaerk.dk 
 

Vejle har vokseværk - og det ene arkitekturikon efter det andet rejser sig i den midtjyske fjordby. Tag med på vores endagstur i bus, hvor vi ser nærmere på fire af Vejles nye arkitektoniske tilføjelser: Fjordenhus, Bølgen i Vejle, Fem Søstre og ikke mindst det nye prisvindende Psykiatrisygehus. Vi besøger projekterne, der har givet byen fornyet opmærksomhed og markeret dens plads på det arkitektoniske verdenskort.


Deltagerliste
Fotoreportage

Pris for medlemmer af Byens Netværk: Kr. 699,- ekskl. moms.
Pris for ikke-medlemmer: Kr. 1495,- ekskl. moms.

Prisen inkluderer: Bus, broafgift, entré til Fjordenhus, rundvisning i Psykiatrisygehus i Vejle, Bølgen og Fem Søstre, frokost i Restaurant Remouladen samt en hyggelig dag sammen med dit netværk. 


NB: Tilmelding til turen er bindende. Vi har 25 pladser.

OBS: Arrangementet er desværre fuldt booket, men det er muligt at komme på venteliste ved at sende en mail til lfi@byensnetvaerk.dk 

Luk fuld beskrivelse


Prisvindende Psykiatrisygehus i Vejle


Turen starter med et besøg i det nye Psykiatrisygehus, der er tegnet af Arkitema. Arkitekt og kreativ leder, Stence Guldager fra Arkitema viser os rundt og giver en indføring i tankerne bag den ”mentalt helende arkitektur”.   

Vejle Psykiatri kendetegnes ved et enkelt arkitektonisk greb, hvor otte klyngehuse samler sig omkring en række afskærmede fællesområder og gårdhaver, samtidig med at de hægter sig på et cirkulært forløb med bygningens administrative funktioner, servicefunktioner og personalefunktioner. Netop kombinationen af klyngehusene og den funktionelle og administrative bygning, der som en sluttet ring samler alle funktioner, sikrer et både åbent og overskueligt psykiatrisygehus. Den arkitektoniske disponering byder desuden på en række landskabelige kvaliteter, hvor det grønne trækkes helt ind imellem bygningerne og ind i de attraktive gårdrum. Det er med til at  sikre en god kontakt mellem ude og inde gennem hele byggeriet. Huset rummer 91 et-sengsstuer fordelt på seks afsnit, en psykiatrisk akutmodtagelse og et børne- og ungdomspsykiatrisk ambulatorium. 

Vejle Psykiatri er tegnet af Arkitema Architects og opført i et offentlig-privat partnerskab af bygge- og anlægsvirksomheden MT Højgaard, ejendomsforvaltningsselskabet DEAS samt investorerne PensionDanmark, PKA og Sampension. Bygningen har for nylig modtaget en arkitekturpris i kategorien European Healthcare Design i konkurrence med psykiatriske sygehuse fra hele verden.


Bølgen i Vejle


Det ikoniske boligbyggeri ved Vejle Fjord har langt om længe fået sine fem bølgetoppe på plads. Når vi besøger den spektakulære boligbebyggelse, vil den femte bølge være stort set færdig. Dermed fuldendes byens oprindelige vision om de fem bølgetoppe med udsigt over fjorden, der allerede ved anden bølge opnåede status som nyt vartegn for byen.

Bølgen i Vejle er tegnet af Henning Larsen Architects og opføres af Bertel Nielsen, Bach Gruppen. Byggeriet af de tre sidste bølger blev midlertidigt sat i stå under finanskrisen, men snart kan alle 115 luksusboliger blive beboet og salget af de sidste ledige er sat i gang. Bygningen er et skulpturelt monument inspireret af Vejles placering ved vandet og det kuperede terræn. Bølgen har modtaget flere prestigefyldte priser for sin arkitektur, bl.a. Civic Trust Award og LEAF Award og er kåret som Årets Boligbyggeri i 2009. 

Vi møder Lars Peter Bache, direktør i ejendomsselskabet Bertel Nielsen, Bach Gruppen, på kajen foran bygningen, hvor han vil fortælle om projektet, visionerne, byggeprocessen og det færdige resultat. Vi skal også et smut ind i en af lejlighederne, hvor vi kan se, hvordan livet er som velhavende Vejlegenser anno 2018 kan udspille sig.  


Frokost: Stjerneskud på Restaurant Remouladen


Vores frokost indtages på Restaurant remouladen, der i sig selv er et seværdigt byggeri og en kulinarisk oplevelse værd. Restaurantens køkkenchef, Daniel McBurnie, har en fortid på Michelin-restauranten Marchal på d’ Angleterre – og stedets mad såvel som rammer har høstet store anmelderroser.

Remouladen er en del af det multifunktionelle byggeri Klubøen på Vejle Havn. Bygningen er tegnet af arkitektvirksomheden TRANSFORM og har bl.a. modtaget Vejles Arkitekturpris i 2015.

Mens vi spiser frokost – i dagens anledning stjerneskud - skal vi møde en repræsentant fra Vejle Kommune, der vil fortælle os om Vejles udvikling og de spændende visioner for byen.


Fjordenhus – nyt domicil for KIRK Kapital


Fra Havneøen går vi via en bro videre til det allernyeste ikon i byen: Kirks firmadomicil, Fjordenhus, der er tegnet af kunstneren Olafur Eliasson. Her får vi en guidet rundvisning i den spektakulære bygning, der rejser sig som et vandslot 28 meter over havet.  

Bygningen på 9.000 kvadratmeter består af fire sammenhængende cylindre, der indefra byder på forskellige vinkler og udsyn til fjordens bredder og havnen. Der er offentlig adgang til Olafur Eliassons kunstværker i stueetagen, og man kan endda flyde gennem i kajak, da to af stueetagens rum er gennemstrømmet af vand. Stueetagen strækker sig i dobbelt højde og er viet til samspillet mellem bygningen og den omkringliggende fjord, hvor vejr og vind reflekterer det specialglaserede murværk i røde, grønne og blå nuancer. Kunst og arkitektur er på den måde smeltet sammen, og det er Studio Olafur Eliassons tanke, at bygningen skal indgå i en konstant dialog med det omsluttende hav. Afhængigt af hvor man er i bygningen vil der således være åbninger og udkig til vandet, indrammet af de buede vindueshuller.

Kirk Kapitals kontorer befinder sig på de tre øverste etager. Øverst på bygningen er der et grønt tag med beplantning og solceller. Om natten er Fjordenhus oplyst indefra og minder om et fyrtårn. Kirk Kapital købte Havneøen af Vejle Kommune i 2010 for omkring 70 mio. kr. Foruden Fjordenhus opfører Kirk Kapital ni tårne med liebhaverboliger tegnet af Arkitema. Fjordenhus blev indviet lørdag den 9. juni 2018.

Fem Søstre – blandede boliger i højden


Sidste stop inden vi forlader Vejle er byggeriet ”Fem Søstre”, der er et unikt boligbyggeri bestående af fem fritliggende cylindriske huse i 13 etager. Søstrene er placeret som en del af en parkmæssig bebyggelse, der forener det urbane med det smukke landskab i ådalen. Mellem tårnene er der anlagt stier og opholds- og legeområder. Boligprojektet er et led i Vejle Kommunes vision om en unik og sammenhængende bydel ved Sønderås forløb gennem Vejle by. De Fem Søstre er skabt ud fra kommunens ønske om en bebyggelse, hvor det æstetiske og det visuelle spiller smukt sammen, og hvor mangfoldigheden er i højsædet, så ejere og lejere kan bo side om side.

På trods af bygningernes cirkelrunde ydre har lejlighederne ingen buede eller skæve vægge til at besværliggøre indretningen. Det er de store halvmåneformede altaner på ydersiden af hver lejlighed, der får tårnene til at se runde ud udefra. 

De Fem Søstre er tegnet af det danske arkitektfirma Arkitema og bygget i perioden 2008-2016.

Domea.dk står bag den fjerde søster – og vi skal høre om projektet og den visionære måde at bygge almene boliger på af Mette Mogensen, projektudviklingschef i Domea Byg.

Foto af Vejle Psykiatri fra oven: MT Højgaard
Foto af Vejle Psykiatri set indefra: Niels Nygaard


Pris for medlemmer af Byens Netværk: Kr. 699,- ekskl. moms.
Pris for ikke-medlemmer: Kr. 1495,- ekskl. moms.

Prisen inkluderer: Bus, broafgift, entré til Fjordenhus, rundvisning i Psykiatrisygehus i Vejle, Bølgen og Fem Søstre, frokost i Restaurant Remouladen samt en hyggelig dag sammen med dit netværk. 


NB: Tilmelding til turen er bindende. Vi har 25 pladser.Program

  • 07:30 Afgang med bus fra Strandgade 27B
  • 08:00 Mulighed for opsamling v. Køge Transportcenter
  • 10:30 Besøg på Vejle Psykiatrisygehus. Oplæg ved Stence Guldager, arkitekt og kreativ leder i Arkitema
  • 12:00 Frokost med stjerneskud og oplæg ved Vejles Stadsarkitekt Lisbet Wolters om byens udvikling i Restaurant Remouladen
  • 13:45 Vi besøger Bølgen i Vejle. Oplæg ved Lars Peter Bache, direktør i ejendomsselskabet Bertel Nielsen, Bach Gruppen
  • 15:00 Rundvisning i Fjordenhus v. Vejlemuseerne
  • 16:15 Vi besøger boligbyggeriet Fem Søstre. Oplæg v. Mette Mogensen, projektudviklingschef i Domea
  • 20:00 Ankomst til Strandgade 27B - tak for denne gang.

Praktisk information

Dato og tid

19/09 2018 07:30 - 20:00

Adresse

Afgang med bus fra Strandgade 27B
1401 Christianshavn

Deltagerantal

25

Mødested

Vi mødes på p-pladsen foran 'det gamle DAC'

Kontakt

lfi@byensnetvaerk.dk
Lisbet 22346629

Praktisk information

Dato og tid

19/09 2018 07:30 - 20:00

Adresse

Afgang med bus fra Strandgade 27B
1401 Christianshavn

Deltagerantal

25

Mødested

Vi mødes på p-pladsen foran 'det gamle DAC'

Kontakt

lfi@byensnetvaerk.dk
Lisbet 22346629

footer image byens netværk