print logo

Prisnominerede transformationer: Postgården og Store Kongensgade 53


Postgården på Købmagergade og Store Kongensgade 53 er begge nominerede projekter til RENOVER prisen 2019. Se og hør om de to transformationer, hvor renoveringen er sket med respekt for historien, og hvor samspil mellem nyt og gammelt er med til at revitalisere bygningerne og deres brug.

Deltagerliste (opdateret 20.08.2019)

Fotoreportage

Luk fuld beskrivelse

Hvert år siden 2013 er RENOVER prisen blevet uddelt for at hylde Danmarks bedste renoveringsprojekter. Tag med, når vi ser to af de nominerede projekter: Store Kongensgade 53 med arkitekter Mangor & Nagel og Postgården med Årstiderne Arkitekter.

I alt seks projekter er nomineret til RENOVER prisen 2019, og hvem der vinder offentliggøres ved en prisuddeling den 5. september.


Fra rå industribygning til højloftede boliger
Store Kongensgade 53-55 består af tre bebyggelser: Et forhus fra 1794, et baghus fra 1930 og et nybyggeri. Det er baghuset, et gammelt trykkeri og tidligere tandbørstefabrik, som er nomineret til årets RENOVER pris.

Baghuset er konverteret fra erhverv til bolig og er tilført en ny femte sal – en let stålbygning i harmoni med den eksisterende bygnings materiale-katalog og oprindelige arkitektur. Man har på den måde fastholdt husets tidsånd og dermed fremtidssikret en del af lokalhistorien i St. Kongensgade. 

Selvom der er tale om en baggård i St. Kongensgade, har alle boliger en fantastisk indretning, smukt lysindfald og udsigt over Marmorkirken fra tagterrassen. 

Arkitekt: Mangor & Nagel

Begrundelse for nomineringen fra RENOVER prisens hjemmeside:
Store Kongensgade 53 er eksemplarisk for sin transformation fra gammel industri i funkisstil til velindrettede hjem med højt til loftet. Samarbejdet mellem bygherre og rådgivere har været helt i top. Og det fortjener endvidere respekt, at bygherren med investeringen af egne midler har haft modet til at løbe en økonomisk risiko, uden at den rumlige kvalitet og den håndværksmæssige udførelse er blevet tilsidesat. 


Fra lukket Postgård til et levende hus med butikker og erhverv
Den tidligere Kongelige Postgård er et ikonisk byggeri med en lang historie. I dag er den revitaliseret som et centralt og levende sted i byen med butikker, erhverv og 800 nye arbejdspladser.

I renoveringen er der bevidst ikke lavet en total forandring af bygningens udtryk. Husets kvaliteter er bevaret, og med respekt for arkitekturen og historien er den nænsomt tilpasset nutidens krav.

De arkitektoniske hovedgreb har været at åbne den tillukkede ejendom op med store, åbne butiksfacader i stueetagen. På de øvrige etager er der etableret rummelige kontorlejemål med masser af naturligt dagslys, mens tagetagerne er udvidet og blevet til rekreative udearealer. Transformationen har ikke kun haft betydning for ejendommen, men har løftet hele kvarteret.

Arkitekt: Årstiderne Arkitekter

Begrundelse for nomineringen fra RENOVER prisens hjemmeside:
Postgården i Købmagergade er eksemplarisk for sin overbevisende transformation fra posthus til attraktive erhvervsarealer. De vellykkede erhvervslokaler med varieret rumlig identitet, nuanceret efter brugernes ønsker og bevarelsen af oplevelsesrige historiske spor viser, at samarbejdet mellem bygherren og brugerne har fungeret. Ros for det. Det er en økonomisk og funktionel udfordring af rang at renovere en bymæssig karré med historiske bygninger og forskellige lejere. Især når det er gjort på en måde, der fremmer et livgivende samspil mellem nyt og gammelt, uden at sætte arkitektonisk, værdifulde historiske spor og den gode håndværksmæssige udførelse over styr. 


Om RENOVER prisen
RENOVER prisen er stiftet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond med henblik på at anerkende renoveringsprojekter, der er med til at vise vejen for, hvordan vi bedst løser den store samfundsmæssige opgave, det er at få opdateret den eksisterende bygningsmasse i Danmark. 

I 2019 er de nominerede projekter:

 • Hotel Herman K, København, Anvendelse: erhverv
 • Game Streetmekka Viborg, Anvendelse: kultur
 • Villa i Sydbyen, Silkeborg, Anvendelse: bolig
 • Sønderparken, Fredericia, Anvendelse: bolig
 • Store Kongensgade 53, København, Anvendelse: bolig
 • Postgården på Købmagergade, København, Anvendelse: erhverv

Projekterne vurderes på baggrund af følgende kriterier: Eksempelværdi, bæredygtighed, samarbejde, brugskvalitet, bidrag til omgivelser, økonomi og værdiforøgelse samt udførelseskvalitet. Vinderen offentliggøres den 5. september.

BEMÆRK at arrangementet starter på Store Kongensgade 53 og slutter på Købmagergade.

 

Vi forbeholder os retten til at sende et no-show-fee på 400,- DKK ekskl. moms ifm. udeblivelse fra vores arrangementer. No-show-fee kan blive opkrævet, hvis du udebliver fra arrangementet uden at melde afbud til os.

 

 Program

 • 15:00 Velkommen v/ Byens Netværk
 • 15:10 Rundvisning i ejendommen Store Kongensgade 53-55 v/ Søren Stoustrup, Partner, Arkitekt MAA, Mangor & Nagel
 • 16:00 Vi går til Købmagergade
 • 16:30 Rundvisning i Postgården v/ Mikkel Westfall, Kreativ direktør, Arkitekt MAA, MDD, Årstiderne Arkitekter
 • 17:30 Netværk og en forfriskning
 • 18:00 Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

21/08 2019 15:00 - 18:00

Adresse

Store Kongensgade 53
1264 København

Deltagerantal

40

Mødested

Vi mødes foran ejendommen Store Kongensgade 53

Kontakt

kbe@byensnetvaerk.dk
Katja mobil: 20841973

Praktisk information

Dato og tid

21/08 2019 15:00 - 18:00

Adresse

Store Kongensgade 53
1264 København

Deltagerantal

40

Mødested

Vi mødes foran ejendommen Store Kongensgade 53

Kontakt

kbe@byensnetvaerk.dk
Katja mobil: 20841973

footer image byens netværk