print logo

Æbeløen – prisbelønnet nybyggeri i Aarhus’ historiske øgadekvarter

 

Det prisbelønnede boligprojekt Æbeløen er en moderne nyfortolkning af de velkendte huse i det historiske Øgade-kvarter centralt i Aarhus. Her findes elementer som skrånende tage, tydelige vinduesrammer og et attraktivt grønt gårdrum. Æbeløen er et både ambitiøst og visionært arkitektonisk statement, som på én gang respekterer midtbyens arkitektoniske traditioner og tilbyder moderne boliger af høj kvalitet. 

Kom med Byens Netværk, når vi først besøger tegnestuen hos CEBRA  architecture og efterfølgende sammen bevæger os ud for at se nærmere på Æbelø-projektet.

Deltagerliste (opdateret 24.08.2022)

Luk fuld beskrivelse

Boligprojektet Æbeløen er med sine 146 boliger beliggende som nabo til Botanisk Have og som en del af det ikoniske og velkendte Øgade-kvarter centralt i Aarhus.

Boligprojektet er opført i en tæt bymæssig kontekst på den sidste ledige grund i det historiske bykvarter, og designet af projektet er derfor skabt med afsæt i, og inspiration fra, den eksisterende by. Med en arkitektonisk ’sampling’ og moderne fortolkning af de gennemgående elementer fra Øgaderne – bl.a. kvistvinduer, skrå tage og teglfacader – skaber Æbeløen en moderne byarkitektur, som på én og samme tid skiller sig ud og indpasser sig i den omkringliggende by. Samtidig er Aarhus’ og Botanisk Haves grønne gårdrum trukket helt ind i Æbeløen, som med grønne facader, synlig regnvandshåndtering og vilde bede er et eksempel på, hvordan man kan skabe rum for øget biodiversitet midt i den eksisterende by.

Som noget helt særligt har man i udviklingen af Æbeløen også valgt at tilføje en ny, brostensbelagt gade til Øgade-kvarteret – Æbeløgade. De nye boliger er bygget op omkring den nye gade, der forbinder Botanisk Have med byen, og som dermed trækker trafik og liv ind i området. Samtidig har man i designet af uderummene omkring boligerne arbejdet med bl.a. opholdspladser, så der skaber liv i og omkring boligerne.

Bag designet af Æbeløen står Aarhus-baserede CEBRA, hvis tegnestue er beliggende et stenkast fra Æbeløen. Stiftende partner, Mikkel Frost, som selv har boet i Ø-gaderne gennem mange år, er én af arkitekterne bag det vellykkede design, som i 2022 blev hædret med MIPIM Awards 2022 for bedste boligprojekt.

Æbeløen er udviklet af Raundahl & Moesby i samarbejde med CEBRA architecture, OJ Ingeniører og MbyLand landskabstegnestue.

Mikkel Frost og CEBRA arbejder altid i spændingsfeltet mellem den kulturhistoriske sammenhæng og den fremtid, som et nyt projekt bliver en del af.
Under overskriften ’kulturarv er ikke kun noget vi bevarer – det er også noget vi skaber’ vil Mikkel Frost og CEBRA byde velkommen på tegnestuen og lave en kort præsentation af, hvordan CEBRA i sine designs arbejder indgående med kontekst, kulturarv og historie i sine designs – i Æbeløen såvel som i andre projekter.
Efterfølgende vil Mikkel Frost give en rundvisning på Æbeløen.

Læs evt. mere om projektet her.Program

  • 15:00 Velkommen v/Byens Netværk hos CEBRA architecture
  • 15:10 Velkommen til CEBRA v/Mikkel Frost. Kulturarv er også noget vi skaber - med eksempler på projekter
  • 16:30 Vi besøger Æbeløgade – rundvisning med nedslag
  • 17:30 Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

01/09 2022 15:00 - 17:30

Adresse

Vesterbro Torv 3, 2. sal
8000 Aarhus C

Deltagerantal

25

Mødested

CEBRA Aarhus

Kontakt

hsl@byensnetvaerk.dk
Henriettes mobil: 23344601

Praktisk information

Dato og tid

01/09 2022 15:00 - 17:30

Adresse

Vesterbro Torv 3, 2. sal
8000 Aarhus C

Deltagerantal

25

Mødested

CEBRA Aarhus

Kontakt

hsl@byensnetvaerk.dk
Henriettes mobil: 23344601

footer image byens netværk