print logo

By & Havn – historier fra arkivet og rammer for nye bydele


I dag oplever vi først og fremmest Københavns Havn som et rekreativt byrum, hvor vi bader, sejler og fisker – men hvordan gik det til, at havnen blev transformeret fra forurenet industrihavn til en blå park? Og hvordan ville vi opleve København, hvis man i sin tid havde gjort alvor af at bygge nogle af de mange havneprojekter, der aldrig blev til noget?

Svarene har indtil nu ligget gemt i By & Havns arkiv, men er nu blevet del af udstillingen ”Havnebygmesterens Studiesamling”, som viser udviklingen af Københavns Havn gennem fotos, tegninger, video og fortællinger.

Tag med, når vi får en guidet rundvisning i den anmelderroste udstilling og bagefter hører Rita Justesen, Chef for Planlægning & Byrum give et indblik i nogle af By & Havns aktuelle projekter.

Deltagerliste (opdateret 18.11.22)

 

Luk fuld beskrivelse

By & Havn står ikke alene for udviklingen af København, men repræsenterer også flere hundrede års historie om havnen, byens landvinding, havnearbejderne, kajerne, broerne og frihavnen. Københavns historie, nutid og fremtid hænger uløseligt sammen med havnens udvikling.

I 2019 bestemte By & Havn sig for at rydde op på det gamle arkiv på loftet, og her åbnede sig et regulært skatkammer af Københavns Havns historie i tusindvis af ruller, mapper og billeder, som lå spredt i et for længst glemt system. Og det skulle selvfølgelig ikke gemmes væk på et fugtigt loft.

By & Havn istandsatte derfor sidebygningen, Visitationsbygningen, til en udstillingsbygning og i september 2022 kunne udstillingen ”Havnebygmesterens Studiesamling” slå dørene op.

I udstillingen kan man bl.a. opleve, hvordan havnens geografi gennem tiden er forandret i kraft af landvinding, se hvordan havnen i løbet af de seneste 50 år har forandret sig fra en industriel arbejdsplads til et rekreativt byrum og opleve flere af de mange havneprojekter, der aldrig blev til noget, og som – hvis de var blevet gennemført – ville have forandret den havn, vi kender i dag.

Tag med når vi får en guidet rundvisning i udstillingen ved Carsten Arlund, der har stået for projektledelsen i udformningen af udstillingen, og hører om de mange interessante fund i arkiverne og om processen med at udvælge, restaurere og digitalisere det op til 100 år gamle materiale.

Efterfølgende går vi op i selve arkivet, hvor By & Havns chef for planlægning og byrum, Rita Justesen, vil give os et indblik i nogle af By & Havns aktuelle projekter med fokus på at skabe bæredygtige rammer for byliv, boliger og fællesskaber.

Arkivet er i sig selv en unik tidskapsel, som nu opbevares under langt bedre forhold. Arkivet og udstillingen er designet og restaureret således, at loftets ånd lever videre, og de oprindelige møbler, som ruller og mapper blev opbevaret i, er bevaret og genbrugt.

Læs mere om udstillingen her 

Politikens arkitekturredaktør Karsten R.S. Ifversen har anmeldt udstillingen og givet den 4 ud af 6 hjerter.  

Fotokraditering: By & Havn

 



Program

  • 16:00 Velkomst v/ Byens Netværk
  • 16:10 Rundvisning i udstillingen ”Havnebygmesterens Studiesamling” v/ Carsten Arlund, redaktør
  • 17:15 Aktuelle projekter v/ Rita Justesen, Chef for Planlægning & Byrum
  • 18:00 Netværk og forfriskning
  • 18:30 Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

21/11 2022 16:00 - 18:30

Adresse

Nordre Toldbod 3
1259 København K

Deltagerantal

40

Mødested

Vi mødes foran Visitationsbygningen (bemærk at det er bygningen ved siden af By & Havns hovedkontor)

Kontakt

kbe@byensnetvaerk.dk
Katja mobil: 20841973

Praktisk information

Dato og tid

21/11 2022 16:00 - 18:30

Adresse

Nordre Toldbod 3
1259 København K

Deltagerantal

40

Mødested

Vi mødes foran Visitationsbygningen (bemærk at det er bygningen ved siden af By & Havns hovedkontor)

Kontakt

kbe@byensnetvaerk.dk
Katja mobil: 20841973

footer image byens netværk