print logo

EUROPAPLADS Aarhus

I Aarhus er en helt ny kontorbygning skudt i vejret på en af byens bedste placeringer - Europaplads. De 8 etager fremstår med et todelt facadeudryk: Klippen – basen i spansk natursten - og Skyen der strækker sig mod himlen i glas og aluminium. Det har været vigtigt i projektet at tilpasse bygningen til stedets skala og identitet, og samtidig skal de udadvendte funktioner i stueetagen være med til at skabe nyt liv i området.

Deltagerliste (opdateret 27.11)

Luk fuld beskrivelse

På Europaplads - skråt over for Aarhus-vartegnet Dokk1 og for enden af cafélivet ved åen - har Aarhus fået selskab af en ny 8 etager høj kontorbygning. Det 19.000 m2 store hus fremstår med et spektakulært og todelt facadeudryk: Klippen og Skyen.

Klippen, der er basen af huset, er beklædt med en spansk natursten. Naturstenen er valgt som materiale for at spille videre på den enkle, homogene materialitet og tyngde, man ellers finder i gadeniveau i denne del af byen, og stenen er overfladebearbejdet på 3 forskellige måder. Formålet er at bearbejde stenen, så den reflekterer over Mindegades forskellige facadeudtyk i form af de forskellige facadefarver, facadehøjder og en stor udsmykningsgrad i form af recesser, gesimser og forskellig ornamentik. Naturstensfacaden på Europaplads har også indarbejdet et vandret recesbånd som trækker en reference fra Mindegades eksisterende bygningsfacaders recesbearbejdninger.

Hvor basen møder gaden, trækker facaden sig tilbage mod Mindegade- og Dynkarkenkrydset. Her møder facaden gadeniveauet i form af store søjler og en tilbagetrukket kolonnade. I denne kolonnade er udført store glasfacader, som sikrer en stærk visuel forbindelse mellem funktioner som café og butik og gadelivet og dermed skaber et område med mere udadvendte funktioner.

Skyen stræber mod himlen med sine store vertikale glaspartier og tilsvarende aluminiumsfacader, som er overfladebehandlet med en høj glans, for at opnå så stor en refleksion af skyer og himmel som muligt. Og for videre at understrege denne vertikalitet er der på facaden monteret store etagehøje lodrette alulameller.

Facaden i skyen trækker sig tilbage, og ved hvert tilbagespring er udført tagterrasser, som afgrænses af store plantekasser, som også danner værn mod facadekanten. Dette grønne element, er et vigtigt element for facadernes udtryk. På taget af 7. sal findes en stor fælles tagterrasse med kig ud over byen og bugten. Her går det grønne element igen i form af store træer, grønne plantekummer og store bede, der er udført som øer, der flyder mellem afdelinger af den store træbeklædte terrasse.

En ny attraktion for området
Med de publikumsrettede aktiviteter som restauranter og butikker i stueetagen vil det nye hus blive en ny attraktion for området, ligesom en række virksomheder snart vil flytte ind og skabe liv på kontoretagerne. Allerede nu har bl.a. Nykredit og Poul Schmith/Kammeradvokaten samt Søren Jensen Rådgivende Ingeniører meldt sig som lejere.

Kom med Byens Netværk og få en rundvisning i byggeriet på Europaplads, inden husets lejere flytter ind - og hør om de høje ambitioner fra projektets parter.​​ Bygningen har som det første erhvervsbyggeri været tilmeldt Den frivillige bæredygtighedsklasse og står desuden til at blive certificeret til DGNB GULD.

I forlængelse af dette projekt er nabobygningerne Mindegade 8 og 10 også ombygget. Mindegade 8 er gennemrenoveret og huser nu bl.a. restaurant ET. Nr. 10 vil efter en gennemgribende renovering fremstå med 3 erhvervslejemål med fælles kantine og stor gårdhave, som bindes sammen med gårdhaven mod Europaplads-projektet samt nr. 8.

Vi begynder eftermiddagens arrangement, når vi mødes på Mindegade 8, hvor Finn Bach Petersen, Bygherre og developer, vil starte med fortælle om renovering af det totalfredede hus og gårdmiljø. Herefter bevæger vi os over i kontorbygningen.

Kategori Erhverv
Periode 2019 - 2023
Lokalitet Aarhus Midtby
Omfang 16.000 m² kontor og 2.000 m² kælder
Arkitekt: Schmidt Hammer & Lassen Architects / ARDESS Arkitektur & Design
Projekterende Arkitekter: Luplau & Poulsen
Ingeniør: Rådgivende ingeniør Søren Jensen
Totalentreprenør:  Raundahl & Moesby A/S
Bygherre Developer Finn Bach. Overtages af Danica Ejendomme når byggeriet står færdigt.

Fotokreditering: frede_photography​ og Raundahl & Moesby A/S

Er du endnu ikke medlem af Byens Netværk, er du velkommen til at anmode om en gæsteplads.
Skriv "gæsteplads" i kommentarfeltet.


Tilmeld dig arrangementet

Skal udfyldes
Skal udfyldes
Skal udfyldes
Skal udfyldes
Ugyldig e-mail adresse
Skal udfyldes
Ugyldigt telefonnummer
Skal udfyldes
Skal udfyldes
Skal udfyldes
Persondatapolitik skal accepteres

Tilmelding

Vælg venligst en mulighed fra listen


Program

  • 15:00 Velkommen v/Byens Netværk
  • 15:10 Mindegade 8. Om restaurering af det totalfredede hus og gårdmiljø v/Finn Bach Petersen, Fibach A/S
  • 15:30 Rundvisning Europaplads v/Ardess Architecture & Design, Fibach A/S m.fl.
  • 17:00 Netværk og en forfriskning , Restaurant ET, Mindegade 8
  • 17:30 Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

13/12 2023 15:00 - 17:30

Adresse

Mindegade 8
8200 Aarhus

Deltagerantal

40

Kontakt

hsl@byensnetvaerk.dk
Henriette Sofie Larsen mobil: 23344601

Praktisk information

Dato og tid

13/12 2023 15:00 - 17:30

Adresse

Mindegade 8
8200 Aarhus

Deltagerantal

40

Kontakt

hsl@byensnetvaerk.dk
Henriette Sofie Larsen mobil: 23344601

footer image byens netværk