print logo

Nyfortolkning af Københavns Rådhustårn anno 2023


Hvordan kan Københavns Rådhustårn se ud anno 2023? Det har studerende fra Det Kongelige Akademi givet deres bud på i en åben idékonkurrence, hvor vinderforslaget printes i kæmpeformat på Rådhustårnet. Vi hører om designforslaget til nyfortolkningen, når vi møder vinderne af konkurrencen på Rådhuset, hvor vi også skal høre stadsarkitekt Camilla van Deurs fortælle om København som Arkitekturhovedstad 2023. 

Deltagerliste (opdateret 27.02.23)

Luk fuld beskrivelse

I 2023 er København Arkitekturhovedstad – World Capital of Architecture – en titel, som UNESCO tildeler den by, der er vært for den internationale arkitektforening UIAs verdenskongres, som afholdes i København i juli.

I den anledning har Sekretariatet for World Capital of Architecture og Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID) i samarbejde med Det Kongelige Akademi udskrevet en åben idékonkurrence for studerende om En nyfortolkning af Rådhustårnet 2023. Konkurrencens vinderforslag kommer senere til at kunne ses på et kæmpe stilladsprint på 13 x 35 meter på Rådhustårnets forside.

Tag med, når vi lægger vejen forbi Københavns Rådhus og hører stadsarkitekt Camilla van Deurs fortælle om København som Arkitekturhovedstad 2023 og om baggrunden for konkurrencen. Vi møder selvfølgelig også vinderne af konkurrencen og hører mere om forslagets vision og udformning. Endelig skal vi høre, hvordan Toft Kobber arbejder med det gamle håndværk, når de er med til at kobberdække nogle af byens ikoniske og historiske tage og tårne. Toft Kobber har bl.a. været med til at udføre kobberdækning på Frederiksberg Rådhustårn, Radiohusets Koncertsals og Vor Frelsers Kirke og er pt. i gang med at lægge nyt kobbertag på Børsen. 

Vi kommer også på en guidet tur i udstillingen "Martin Nyrops tegnestue - Skabelsen af Københavns Rådhus". Og så slutter vi selvfølgelig af med de legendariske rådhuspandekager.

Renovering af Rådhustårnet
KEID planlægger at renovere Rådhustårnet i 2023. Tårnet blev sidst renoveret i 1970’erne og skal nu – efter flere års forundersøgelser og grundig projektering – atter renoveres. Da en del af tårnets murværk udvendigt skal udkradses og fuges op, skal Rådhustårnet pakkes ind i stillads og afdækning.

Det har givet anledning til konkurrencen, hvor studerende på Det Kongelige Akademi har fået frie hænder til at udforme deres bud på et nyt midlertidigt rådhustårn til København anno 2023, der bliver printet på stilladset, mens det "rigtige" rådhustårn er pakket ind.

I opgaven har de studerende skullet svare på:

  • Hvordan et moderne tårn repræsenterer Københavns Rådhus som et demokratisk samlingssted for alle byens borgere nu og i fremtiden?
  • Hvordan arkitekturårets tre temaer (historien, hverdagen og naturen) påvirker udformningen af tårnet?
  • Hvordan der skabes et samspil mellem det nye tårn og de eksisterende historiske værdier på stedet?

Se konkurrenceprogrammet for en nærmere beskrivelse af opgaven, kriterier for deltagelse samt bedømmelseskomitéen. Her kan du også læse om Rådhusets historie. 
Bemærk at konkurrencen sluttede den 1. dec. 2022. Vinderne offentliggøres den 17. januar 2023.

Fotorettigheder: Ursula Bach og Københavns Kommune

Arkitekturhovedstad 2023

København er værtsby for den internationale arkitektforening UIA’s verdenskongres, der afholdes i juli 2023 under overskriften Sustainable Futures – Leave No One Behind.

I den forbindelse er København udnævnt til Arkitekturhovedstad 2023, som markeres med en lang events for at skabe global og lokal opmærksomhed om Københavns arkitektur i bred forstand.

Byens Netværk medvirker hele året med en række arrangementer som del af programmet for Arkitekturhovedstad 2023. Læs mere her.Program

  • 15:00 Velkommen v/ Byens Netværk
  • 15:10 Introduktion til Arkitekturhovedstad 2023 og konkurrencen v/ Camilla van Deurs, stadsarkitekt, Københavns Kommune
  • 15:30 Præsentation af vinderforslaget
  • 15:50 Renovering med fokus på det gamle håndværk v/ Brian Toft, Toft Kobber
  • 16:10 Besøg i udstillingen 'Martin Nyrops tegnestue - Skabelsen af Københavns Rådhus'
  • 17:15 Rådhuspandekager og netværk
  • 18:00 Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

27/02 2023 15:00 - 18:00

Adresse

Rådhuspladsen 1
1550 København V

Deltagerantal

40

Mødested

Vi mødes inden for hovedindgangen

Kontakt

kbe@byensnetvaerk.dk
20841973

Praktisk information

Dato og tid

27/02 2023 15:00 - 18:00

Adresse

Rådhuspladsen 1
1550 København V

Deltagerantal

40

Mødested

Vi mødes inden for hovedindgangen

Kontakt

kbe@byensnetvaerk.dk
20841973

footer image byens netværk