print logo

Livsform: Den bæredygtige livsform leves i storbyen - ikke på landet


Den bæredygtige livsform leves i storbyen – ikke på landet. Verdens store byer bærer nemlig på nøglen til en mere bæredygtig fremtid. 

I en samtale med Simon Kjær Hansen, forfatter til bogen ”Et Forsvar for Storbyen”, og Peter Aalbæk Jensen, medstifter af filmselskabet Zentropa samt initiativtager og drivkraft i udviklingen af en ny bæredygtig bydel, Herfølge Bjergby​, tager vi på opdagelse i storbyen og landsbyen med en forventning om at blive klogere på, hvad vi overhovedet kan betegne som en bæredygtig livsform.

Vi glæder os til at høre Simon og Peter fortælle, hvor og hvordan de oplever, at fremtidens bæredygtige livsform leves, gødes og trives. 

Arrangementet finder sted i Øens Have på Refshaleøen - et økologisk community i byen. 

Deltagerliste (opdateret 31.05)

Luk fuld beskrivelse

På en travl hverdagsmorgen er det svært at se, at København skulle være et grønt forbillede. Trafik, støj og os præger myldretidstrafikken.

Men billedet snyder, for københavnerne kører mindre i bil, lever mere småt og med mindre CO2-belastning fra bygninger, energi og affald end den gennemsnitlige dansker. Og i modsætning til de små pionersamfund i landområdernes økokollektiver, er byerne for de mange. Omtrent hver 10. dansker bor i København og har glæde af en livsform, som er høj, tæt og fælles, og som gør det nemmere at leve grønnere.

Men er storbyens fællesskab inkluderende? Og er stordrift og mange individer på et lille areal det optimale? Den bæredygtige livsform starter da ved det menneskelige velbefindende. Deraf udspringer det mentale overskud til innovation og virkelyst. Det sker naturligt i et samspil mellem landbrug og små samfund. Her kan skabes perfekte afsætningsforhold for produktion af fødevarer, opvarmning og byggematerialer. Her kan man arbejde, hvor man bor, sende børnene ud af hoveddøren og se dem gå til skole selv, de gamle hjælper med pasning af børnene mod at selv at blive hjulpet rundt i kørestolen og få familien på besøg, når alderdommen driller. 

Simon Kjær Hansen og Peter Aalbæk Jensen repræsenterer forskellige syn på, hvor den bæredygtige livsform lever bedst - på landet eller i byen?

Simon Kjær Hansen er forfatter til bogen ”Et Forsvar for Storbyen” og tidligere direktør i den globale by- og klimaorganisation C40 Cities. Hør ham blandt andet forklare, hvorfor verdens store byer bærer nøglen til en mere bæredygtig fremtid. 

Peter Aalbæk Jensen, medstifter af filmselskabet Zentropa, prisbelønnet filmproducent og iværksætter. Peter er initiativtager og drivkraft i udviklingen af en ny bæredygtig bydel, Herfølge Bjergby med centrum i forsamlingshuset Lillesyd. Hør ham fortælle, hvordan den bæredygtige livsform bedst leves på landet og i de små samfund. 

Efter samtalen får vi en introduktion til Øens Have - et initiativ om at skabe biodiversitet og økologi midt i storbyen. 

Fotokreditering:
Øens Have:
Anders Fisker
Portræt af Simon Kjær Hansen: Eva Raunborg 
Øvige: Byens Netværk

 

Livsform
Vi ved, at tiden er inde til nye ideer. Vi ved, at tiden er til nye forbrugsmønstre og begærsformer. 
Vi ved, at ideen om arkitekten som genial formgiver og mesterbygger med universalløsninger står i vejen for en nødvendig genlæsning af vores bygninger som levesteder, 
vores byer som økosystemer og vores arkitekter som facilitatorer og rådgivere. 
Vi må lave nye fortællinger, rammesætninger og spørge, hvad der skal til for at få regenerative adfærdsformer, begærsformer og vidensformer til at gå viralt, 
og hvordan arkitekturen kan konkretisere idealer for en cirkulær økonomi, hvor flere symbiotiske fællesskaber kan trives på tværs af identitets- og artsskel. 

Sådan introducerer Copenhagen Architecture Festival årets festivaltema:'livsform'. 
I fællesskab med festivalen taler Byens Netværk med om og undersøger temaet ”livsform” nærmere. Vi går på opdagelse efter, hvor og hvordan den bæredygtige livsform udformes, leves og trives.  

Copenhagen Architecture Festival d. 1. - 11. juni 2023. Læs mere om festivalen og temaet her 

 Program

  • 16:00 Velkomst v. Byens Netværk
  • 16:15 Samtale om hvor og hvordan fremtidens bæredygtige livsform leves v. Simon Kjær Hansen og Peter Aalbæk Jensen
  • 17:15 Øens Have - et grønt og biodiverst mødested i byen
  • 17:30 Netværk og naturvin i Øens Have
  • 18:00 Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

07/06 2023 16:00 - 18:00

Adresse

Refshalevej 157
1432 København

Deltagerantal

60

Mødested

Øens Have

Kontakt

ngj@byensnetvaerk.dk
Nanna Jardorf tlf. 28266304

Praktisk information

Dato og tid

07/06 2023 16:00 - 18:00

Adresse

Refshalevej 157
1432 København

Deltagerantal

60

Mødested

Øens Have

Kontakt

ngj@byensnetvaerk.dk
Nanna Jardorf tlf. 28266304

footer image byens netværk