print logo

Restaurering af Børsen - nyt kobbertag


Et af Københavns ikoniske vartegn, Børsen, står overfor en omfattende restaurering af tag og facade.

Tag med, når vi besøger Børsen og ser den gamle, imponerende Børssal, hvor vi får en introduktion til det omfattende restaureringsprojekt. Bagefter kommer vi med op på byggepladsen under stilladsoverdækningen og ser, hvordan taget lige nu skifter farve fra grønt til gyldent i takt med, at det udtjente kobber skiftes. 

Deltagerliste (opdateret 23.06)

 

Luk fuld beskrivelse

Den historiske handelsbygning Børsen blev opført af Christian d. IV i årene 1619-1624, og er i dag ejet af og hjemsted for Dansk Erhverv, som også står bag Børsens pågående renovering. I dag er bygningen fredet på grund af sin kulturhistoriske værdi.

Oprindeligt var der blytag på Børsen, men under den svenske belejring af København i 1658-59 blev en del af blyet brugt til støbning af kanonkugler. Hullerne blev herefter dækket af en blanding af blik og tegl, og først i 1883 fik Børsen sit kobbertag.

Omfattende restaurering
I dag står den markante renæssancebygning overfor en omfattende restaurering, der skal rette op på en uhensigtsmæssig renovering af bygningen i 1800-tallet. Børsen har gennem årene været renoveret af flere omgange, og ønsket er at genskabe murværket og føre ødelagte sandstansfigurer tilbage til deres oprindelige udtryk, ligesom taget også skal istandsættes, hvilket pt. er i gang som første fase i projektet.

Som fast arkitekt på Børsen har Leif Hansen Arkitekter udarbejdet en handlingsplan for arbejdet.

Nyt kobbertag efter gamle traditioner
Som led i den større restaurering skal kobbertaget udskiftes, og alt kobber skal udføres som det originale. Først bliver alt kobber demonteret, herefter bliver det nye kobber oplagt efter de gamle traditioner fra tiden omkring bygningens oprindelse. Den opgave står Toft Kobber bag, der er specialister i kobberdækning efter de gamle traditioner og håndværksmetoder. Brian Toft fra Toft Kobber vil gøre os klogere på projektets etaper, omfang og karakter og give os et indblik i kobberdækning på Christian d. IV’s tid, som Toft Kobber også har udgivet en bog om. 


Bygherre: Dansk Erhverv

Arkitekt (handlingsplan og restaurering): Leif Hansen Arkitekter

Renoveringen er støttet med donationer fra Den A.P. Møllerske Støttefond, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Novo Nordisk Fonden, Realdania og Salling Fondene.

I alt pågår det samlede restaureringsarbejde fra 2022-2029.

På arrangementet deltager Christian Sestoft, Chefkonsulent, Dansk Erhverv, Leif Hansen, Arkitekt MAA, Ejer og Mia Arborg, Projektleder, Leif Hansen Arkitekter samt Brian Toft, Ejer, Toft Kobber. 

Bemærk at det er et byggepladsbesøg, og at du selv skal medbringe sikkerhedsudstyr (sko, hjelm og vest) for at deltage.

Fotos: Toft Kobber

Vi forbeholder os retten til at sende et no-show-fee på 400 kr. ekskl. moms ifm. udeblivelse fra vores arrangementer. No-show-fee kan blive opkrævet, hvis du udebliver fra arrangementet uden at melde afbud til os. Læs mere om vores forhold vedr. tilmelding her.Program

  • 15:30 Velkommen v/ Byens Netværk
  • 15:45 Introduktion til restaureringsprojektet v/ Dansk Erhverv, Leif Hansen Arkitekter og Toft Kobber (foregår i Børssalen)
  • 16:45 Vi ser arbejdet med kobberdækningen oppe på taget (byggeplads)
  • 18:00 Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

26/06 2023 15:30 - 18:00

Adresse

Børsen
1217 København K

Deltagerantal

40

Mødested

Vi mødes på trappen

Kontakt

kbe@byensnetvaerk.dk
Katja Beck tlf. 20841973

Praktisk information

Dato og tid

26/06 2023 15:30 - 18:00

Adresse

Børsen
1217 København K

Deltagerantal

40

Mødested

Vi mødes på trappen

Kontakt

kbe@byensnetvaerk.dk
Katja Beck tlf. 20841973

footer image byens netværk