print logo

TRÆ - Danmarks højeste træhus


Byggeriet af Danmarks højeste træhus er i fuld gang. Tag med, når vi tager på byggepladsbesøg i Aarhus og sammen med Lendager og Kilden & Hindby bliver klogere på det innovative byggeri TRÆ, hvor intentionen er at gentænke hele byggeprocessen og rykke grænserne for, hvordan vi bygger i dag.

Deltagerliste (opdateret 20.09)

Luk fuld beskrivelse

Med 78 meter i højden og 20 etager bliver det kommende kontorhus TRÆ Danmarks højeste træhus. Højhuset, som opføres i Aarhus’ sydhavnskvarter af pensionsselskabet PFA, skal teste nye metoder til genbrug af bl.a. træ, glas og udtjente vindmøllevinger.

TRÆ bliver et enestående byggeri, hvor intentionen er at gentænke hele byggeprocessen. Planen er at opføre et højhus, hvor de enkelte materialer bruges hvor de giver bedst mening at bruge. Træ er naturligvis ifølge navnet det primære materiale og allerede nu, kan man se den bærende konstruktion i CLT-elementer og limtræ skyde op.

Ud over træ, som er det primære byggemateriale, benyttes genbrugsmaterialer som f.eks. PET (genbrugsplastik), der bliver genanvendt til akustikdæmpende lofter, ligesom der arbejdes på at skaffe genbrugs- eller fejlproducerede vinduer til facaden.

Beton vil dog blive brugt i fundamentet samt trappekernerne for sikre stabilitet i højhuset. Men hvor det er muligt, bruges en nyere CO2-reduceret type beton.

På facaden arbejdes der på, at skrottede vindmøllevinger skæres til og bruges som solafskærmning (under forudsætning af at vingerne består alle brandtests). Vindmøllevinger består af epoxy og glasfibre og ligger typisk i deponi efter endt levetid, men på det nye højhus vil de finde en ny anvendelse i mange år fremover.

Projektet er udviklet af PFA Ejendomme og Kilden & Hindby i samarbejde med Artelia og Lendager Arkitekter. Projektet er desuden støttet af Aarhus Kommunes klimafond. Byggeriet på i alt 14.850 m2 vil efter planen stå færdigt i efteråret 2024.

Vi bliver sammen klogere på det hele sammen med Anders Lendager og Frants Nielsen fra Lendager Arkitekter, samt Henrik Kjærgaard-Phillipsen fra Kilden & Hindby, der fortæller og viser rundt på pladsen.

Højhuset kommer til at fylde i alt 14.850 m2 og er tegnet af Lendager Arkitekter.
TRÆ vil efter planen stå færdigt i 2024 og er udviklet i samarbejde med Kilden og Hindby, Artelia samt Aarhus Kommune, der har støttet med 5 mio. kr. fra byens klimafond.

Fakta om TRÆ:

  • Vil bestå af ét højt byggeri på 78 meter (20 etager) og to lavere byggerier på 27 meter (seks etager)
  • Vil koste ca. 370 mio. kr. at opføre.
  • Bliver et flerbrugerkontorhus med butikslokaler, restauranter og andre bylivsfunktioner i stueplan
  • Rundt om TRÆ vil der blive plantet ”adoptivtræer”, som er eksisterende træer, der ellers skulle være fældet i nærområdet.
  • Bliver en del af The Union, som er PFA’s landsdækkende kontorfælleskab.

Læs evt. mere på TRÆs egen side HER eller hos Lendager eller PFA. Byggeriet kan også følges på facebook HER og LinkedIn HER

Bemærk det er et byggepladsbesøg, og du selv skal medbringe sikkerhedsudstyr (sko, hjelm og vest) for at deltage.Program

  • 16:00 Ankomst og Velkommen v/ Byens Netværk
  • 16:15 Oplæg og rundvisning v./ Henrik Kjærgaard-Phillipsen, Kilden & Hindby samt Anders Lendager og Frants Nielsen, Lendager Arkitekter
  • 17.30 Netværk og let forfriskning
  • 18:00 Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

21/09 2023 16:00 - 18:00

Adresse

Jægersgårdsgade 162e
8000 Aarhus

Deltagerantal

40

Mødested

Indgang til byggeplads

Kontakt

lfi@byensnetvaerk.dk
Lisbet Fibiger mobil: 2234 6629

Praktisk information

Dato og tid

21/09 2023 16:00 - 18:00

Adresse

Jægersgårdsgade 162e
8000 Aarhus

Deltagerantal

40

Mødested

Indgang til byggeplads

Kontakt

lfi@byensnetvaerk.dk
Lisbet Fibiger mobil: 2234 6629

footer image byens netværk