print logo

Transformation af KVUC – ny aula


På Vognmagergade ligger KVUC – Københavns Voksenundervisningscenter – i en historisk bygning fra 1912. Den tidligere kontorbygning har gennem de senere år undergået en transformation til skole, men manglet et stort rum, hvor alle kan samles. Dét er nu kommet til med en ny studie- og samlingssal, der i sit visuelle udtryk kan (mod)spejle bygningens ydre og samtidig danne nye rammer om fællesskabet i det gamle hus.

Vi besøger KVUCs nye aula med arkitekt Michael Laungaard fra transformationstegnestuen LAARK, og hører om den arkitektoniske vision bag og om, hvordan transformationen er med til at skabe referencer til bygningens historie og identitet.

Deltagerliste (opdateret 31.01)

 

Luk fuld beskrivelse

Den nationalromantiske karrébygning på Vognmagergade 8 blev opført i 1912-13 som kontorbygning for Københavns Belysningsvæsen, som beboede den frem til 2005.  

I 2007 flyttede KVUC ind i bygningen, som dermed blev til en skole, men manglede identitet og indretning med fokus på nutidens læringsformer i en bygning præget af mange års tidligere ombygninger. I de senere år er undervisningslokaler blevet istandsat med fokus på lysforhold, akustikregulering og indeklima, ligesom receptionsområdet er blevet bundet sammen af en fælles arkitektonisk behandling.

Ny aula

Men skiftet fra kontorbygning til uddannelsesinstitution har naturligt betydet, at huset har manglet nogle af de bygningsmæssige kendetegn, som karakteriserer en moderne skole. Herunder et velfungerende samlingsrum, der kan samle kursister og medarbejdere på tværs af uddannelser til faglige og sociale arrangementer.

Den nye aula på 800 m2 er skabt i den gamle parkeringskælder under bygningen, hvor der tidligere var et langt og smalt rum, så opgaven har været at skabe et nyt, større rum ved at nedrive tilmurede felter i den eksisterende konstruktion og inddrage bagvedliggende rum.

Samtidig er gårddækket, der danner loft over samlingssalen, erstattet med en ny tagkonstruktion udført som vaffeldæk med glastag, der lader ovenlyset passere, og som spiller sammen med trækassetter, som har en akustikregulerende funktion, samtidig med at det bidrager til rummets visuelle udtryk.

For transformationstegnestuen LAARK har projektets vision været at inddrage bygningens historiske og arkitektoniske værdier i en ny funktion og organisering på baggrund af en ideologi baseret på historiefortællinger, hvor arkitekturen vokser ud af stedets ånd. 

LAARK arbejder med bevaringsværdige og frede bygninger og med transformationsopgaver generelt inden for uddannelse, kultur, sundhed og bolig. Læs mere om LAARK og deres transformationstilgang her 


Projektfakta:

Bygherre: KVUC

Arkitekt: LAARK ApS som totalrådgiver

Bygherrerådgiver: Niels Anker Jørgensen, Engarde rådgivning ApS

Ingeniør: Bang og Beenfeldt A/S

Ingeniør lyd: Gade og Mortensen akustik A/S

Speciale rådgivning i indretning, lyssætning og lyd: LAARK ApS

Entreprenør: Tømrermester Jakob Pedersen A/S

Kilder og fotokreditering: LAARK og KVUC 


Vi forbeholder os retten til at sende et no-show-fee på 400 kr. ekskl. moms ifm. udeblivelse fra vores arrangementer. No-show-fee kan blive opkrævet, hvis du udebliver fra arrangementet uden at melde afbud til os. Læs mere om vores forhold vedr. tilmelding her.Program

  • 15:45 Velkommen v/ Byens Netværk
  • 15:50 Introduktion til bygningen v/ Michael W. Laungaard, Indehaver, Kreativ direktør, LAARK (foregår udenfor bygningen)
  • 16:30 Vi ser og hører om den nye aula
  • 17:00 Netværk
  • 17:30 Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

31/01 2024 15:45 - 17:30

Adresse

Vognmagergade 8
1120 København K

Deltagerantal

30

Mødested

Vi mødes foran indgangen

Kontakt

kbe@byensnetvaerk.dk
Katja Beck, tlf. 20841973

Praktisk information

Dato og tid

31/01 2024 15:45 - 17:30

Adresse

Vognmagergade 8
1120 København K

Deltagerantal

30

Mødested

Vi mødes foran indgangen

Kontakt

kbe@byensnetvaerk.dk
Katja Beck, tlf. 20841973

footer image byens netværk