print logo
Byens netværk

LOGIK & CO præsenterer Gadens Stemmer

april 2016Logik & Co. præsenterer denne måneds profil: Gadens Stemmer – Byvandringer fra bagsiden af København.

"Vi har valgt at sponsorere en profil for Gadens Stemmer. Det gør vi, fordi vi mener, at vi ikke kan lade være. Dét Gadens Stemmer laver er simpelthen så vigtigt et stykke arbejde, så selvfølgelig vil vi gerne dele "dem" med resten af medlemmerne i Byens Netværk. De giver socialt udsatte borgere en stemme i den offentlige debat, en mulighed for delvis selvforsørgelse og skaber unikke møder på tværs af samfundsskel i vores allesammens by. Vi skal huske på byens mangfoldighed, og Byens Stemmer er en unik mulighed for at se på byen med andre øjne og få den personlige historie fra et liv på bagsiden af samfundet."

Kender du de hemmelige gange under København? Det gør vi!
De hemmelige gange under Østerport st., Nørreport st. og Vesterport st. er mørke og fugtige, det er farligt at gå på sporene, men gangene beskytter hjemløse mod andre mennesker; bander på jagt efter et nemt offer, ordensmagten og stirrende blikke. Hernede under byen kan man føle sig tryg.

Gadens Stemmer har unikke fortællinger om København, og vi adskiller os fra traditionelle udbydere af byvandringer. Vi gør os ikke i at vise historiske bygninger frem. Vi ved ikke hvornår og hvorfor Børsen eller Rundetårn blev bygget, men vi ved en ting eller to om fixerum på Vesterbro og Københavns herberger. Vi har ruter på Vesterbro, Amager, Nørrebro og i Indre by.

Alle guiderne hos Gadens Stemmer har personlige erfaringer med hjemløshed og misbrug. De kender gaden og dens spilleregler. De ved, at det er farligt at sove på Strøget i weekenden. De ved, hvor man kan sove i H.C. Ørstedsparken. De ved, at man kan lave en hyggelig dagligstue i de hemmelige gange. Og de kan fortælle om byfornyelsen på Vesterbro fra socialt udsattes synspunkt.
De kender byen fra en helt anden vinkel, og den ekspertviden bruger de, hver gang de går en byvandring. Du kan møde eksperterne fra Gadens Stemmer her.


Mangfoldighed i byen
En moderne storby indeholder både brede boulevarder og mørke gyder. Byens rum er for alle, og vi tror på, at det handler om at finde måder at sameksistere på. København bryster sig af at være en mangfoldig og rummelig metropol, og socialt udsatte hører til denne diversitet.

Vi tilbyder vores gæster på byvandringerne at se byen med nye øjne - et andet blik på byens arkitektur; hvad der er en bænk for nogen, er en seng for andre.
København er fyldt med subkulturer, som den almindelige borger ikke har adgang til normalt - det er her vi kommer ind i billedet. Vores guider giver et råt og autentisk indblik i livet på gaden, og gennem deres fortællinger blotlægger de Københavns skyggesider.

Mission

Vores mission er at skabe et mere rummeligt arbejdsmarked. Vi er en socialøkonomisk virksomhed – vi har et samfundsnyttigt formål og ansætter mennesker langt væk fra arbejdsmarkedet, eftersom ikke alle mennesker passer ind på det ordinære arbejdsmarked. En plettet straffeattest, psykisk sygdom eller misbrugsproblemer gør de færreste arbejdsgivere begejstrede. Men det betyder ikke, at socialt udsatte ikke har en plads i samfundet. Det betyder ikke, at der ikke er ressourcer til stede. Hvad er den særegne kompetence hos gadens folk? Ekspertviden om livet på gaden, gadens regler, kriminalitet, narkotika osv. - akkumuleret efter mange år på kanten af samfundet. Vi ser mulighederne i denne ekspertviden og gør det til et produkt inden for oplevelsesøkonomien.

Guiderne oplever et enormt selvtillidsløft ved at være eksperterne på et område og ved at kunne vende negative perioder til noget positivt - både ved at give lærdom videre men også ved at fortælle om, hvor de var, og hvor de er.

Den måske vigtigste mission med vores arbejde er at øge sammenhængskraften i samfundet ved at skabe møder mellem mennesker på tværs af samfundsskel. Mødet er nærværende og ægte. I mødet fordamper mange fordomme og forståelse skabes. Vi er alle blot mennesker, som har hver vores kamp at kæmpe. Stemmerne fra gaden er inspirerende beviser på, at håbet lever - og at mennesker kan overkomme selv de hårdeste odds.

Vi i Gadens Stemmer siger tak til Logik og Co. for at give os et talerør hos Byens Netværk.

Nysgerrig?
Har I lyst til at opleve København med en gade ekspert? Send en bookingforespørgsel til booking@gadensstemmer.dk
Se mere på www.gadensstemmer.dk

AFRY november 2022

footer image byens netværk