print logo
Byens netværk

Netværkstur til Aarhus med InnoBYG, AlmenNet og Byens Netværk


Foto: Aarhus, H. C. Steensen

Fotoreportage

Tag med InnoBYG, AlmenNet og Byens Netværk på inspirations- og netværkstur til Aarhus, hvor vi skal se og høre om byudvikling og energirenovering af almene boliger.

Energiforbedringer af eksisterende bygninger er nødvendige, når der i fremtiden skal skabes balance mellem energiressourcer og energiforbrug. Gennem de seneste årtier er der iværksat mange gode energiinitiativer, og der er gennemført et stort antal forsøgsprojekter, men der eksisterer stadig et stort potentiale for at spare på energiforbruget - også i udlejningsejendomme. Samtidig skal nedbringelse af energiforbruget sættes i sammenhæng med rentabiliteten ved energirenovering.

På netværksturen ser vi nærmere på 2 ambitiøse energirenoverede projekter, Ringgården og Langkærparken. Turen går også til Aarhus havn, hvor et af Europas største havnefront projekter lige nu er i fuld gang. Udover en rundvisning på havnen, kommer vi helt tæt på havnens ikonbyggeri, Lighthouse*. Undervejs i bussen vil der være oplæg med fokus på de økonomiske aspekter af bæredygtighed og ernigirenovering og god mulighed for at netværke.

Energirenovering i Langkærparken
Klimaprojektet i Langkærparken er et pilotprojekt, som skal belyse mulighederne for en vidtgående lavenergirenovering af en 2736 m2 stor etageboligblok med 22 lejligheder.


Foto: Langkærparken

Som forsøgsprojekt højisoleres en klimaskærm i det karakteristiske betonbyggeri opført som del af Boligforeningernes Etagetypehus/Sydjyllandsplanen.
Ambitionen er at nå ned på et niveau svarende til den forventede, fremtidige lavenergiklasse 2020 for nybyggeri af boliger.


Foto: Langkærparken

Det er målet, at klimarenoveringen i første række skal give læring og erfaringer til de resterende 34 blokke i Langkærparken, som bl.a. står over for en facaderenovering i løbet af de kommende år. Herved bidrager klimaprojektet til fremtidssikring og værdiforøgelse i lokalområdet. På nationalt plan kan erfaringerne anvendes ved energirenoveringer af samme type af byggerier, hvoraf der findes et stort antal spredt over hele landet. I det globale perspektiv reduceres CO2-udledningen, og den danske miljøindsats profileres.

Læs mere om Læs mere om energirenoveringen hos AL2bolig og i AlmenNets Inspirationskatalog.

Renovering af Boligforeningen Ringgårdens afd. 1
Boligforeningen Ringgården er i gang med en gennemgribende renovering af foreningens ældste afdeling - Ringgården ved Amtssygehuset - til i alt 200 mio. kr.


Foto: Ringgårdens afd. 1

Renoveringen og moderniseringen af afdelingen er udpeget som et af Landsbyggefondens demonstrationsprojekter.

Der er tale om en totalrenovering, som gør, at alle lejligheder kommer til at fremstå som nye.
Kun de bevaringsværdige facader mod gaden får lov at blive stående. Al indmad - fra køkkener til etageadskillelser og skillevægge - ryger ud. Bagtil får blokkene en let tilbygning, på toppen bliver der lejligheder i tagetagerne og to af blokkene får derudover bygget en ekstra etage på.

Som synlige tegn på, at der er tale om en klimavenlig renovering, der mere end halverer bebyggelsens energiforbrug, kommer der solfangere på alle tagene.
Boligforeningen Ringgårdens direktør, Palle Jørgensen, betegner projektet som det mest omfattende af sin slags i Danmark og regner med, at det er noget, andre boligforeninger kan lære af.

Renoveringen har bl.a. til formål at udbedre de støjgener, som indtil nu har været en stor ulempe for en del af beboerne i Ringgårdens afd. 1. Alle 6 blokke i bebyggelsen får nye lydvinduer, som skærer 35 decibel af trafikstøjen. Dertil forhindrer et nyt ventilationssystem, at støj trækkes ind i boligen, og alle lejligheder får altan mod den mindre støjende gård.

Læs mere om renoveringen af afd.1 hos Boligforeningen Ringgården.

Udvikling af De Bynære Havnearealer
Aarhus bliver i disse år beriget med en nyanlagt og storstilet bydel på havnefronten.
Færdigudbygget rummer De Bynære Havnearealer plads til ca. 7.000 beboere og 12.000 arbejdspladser. Dermed er De Bynære Havnearealer, både hvad angår volumen og vision, blandt Europas største havnefrontprojekter.


Foto: De Bynære Havnearealer kilde: Aarhus Kommune

Visionen er, at De Bynære Havnearealer skal være et levende centrum for alle.
Her skal en levende og mangfoldig kanalby vokse frem med spændende arkitektur, miljøorienteret byggeri, attraktiv kollektiv trafikbetjening, store offentlige byrum, små lokale pladser og grønne områder, promenade- og opholdsarealer langs alle kaj- og kanalkanter.
Endnu er den nye bydel kun i sin spæde vorden, men projektet udvikler sig dag for dag.

Vi besøger De Bynære Havnearealers infocenter for at få indblik i udviklingen af den nye havnebydel, og får en rundvisning i området.

Lighthouse
Vi skal desuden se nærmere på ikonbyggeriet LightHouse.


Foto: LightHouse, kilde: CZOO

Byggeriet er tegnet af 3XN-arkitekterne i samarbejde med det hollandske UN-studio og bliver med sit markante udtryk – og det 142 meter høje tårn – et ægte ikonbyggeri. Allerede inden opførelsen gik i gang, havde Lighthouse projektet vundet international anerkendelse for sin unikke arkitektur. Første spadestik blev taget i december 2010, og i maj 2012 stod de første af 94 boliger klar til indflytning i byggeriets midterfløj på 9 etager. Byggeriet er opdelt i 3 etaper og består både af ejerboliger og erhvervslejemål som kontorer og butikker samt et hotelprojekt.
Derudover opfører Boligselskabet AAB ca. 50 leje-lejligheder i byggeriet. Under vores besøg vil AAB vise os rundt i en af de færdige lejligheder.
HavneInvest er bygherre på Lighthouse.



Se programmet som PDF her
 



Program

  • 06:30
    Afgang med bus fra København Morgenmad og oplæg om de økonomiske aspekter ved energirenovering
  • 07:15
    Opsamling af deltagere ved Ølby Station, Sdr. Centervej, 4600 Køge. 1. oplæg: Lise Maaløe, BRFkredit: Der er god økonomi i bæredygtighed. Men økonomien er ofte en stopklods for innovation, energirenovering og bæredygtig udvikling.
  • 08:45
    Stop i Nyborg ved Statoil tanken / McDonald’s, Storebæltsvej 1, Nyborg Pause og opsamling af deltager. 2. oplæg: Peter Landau, Peter Landau Målrettet marketing & kommunikation: Udvikling og investering i Aarhus
  • 11:00
    Ankomst til Aarhus. Opsamling af deltagere og køretur til havnen. Opsamlingssted: Aarhus Musikhus, busstoppestedet på Thomas Jensens Alle, Århus C
  • 11:15
    Besøg på Aarhus Havn, Infocenteret, Pakhus 27, Nordhavnsgade 12-14, 8000 Aarhus C. Udviklingen af de Bynære Havnearealer. Besøg i havnens infocenter, tur rundt på havnen v/ Arealudvikling Aarhus. Besøg i LightHouse v/ AAB
  • 13:15
    Transport til Århus Folkekøkken, Godsbanen
  • 13:30
    Frokost i Århus Folkekøkken, Godsbanen, Skovgaardsgade 3-5, 8000 Aarhus C
  • 14:15
    Transport til Ringgården Vestre Ringgade 84, 8000 Aarhus C
  • 14:30
    Besøg på Ringgården. Renovering af Boligforeningen Ringgårdens afd. 1 v/ Boligforeningen Ringgården: Direktør Palle Jørgensen
  • 15:30
    Transport til Langkærparken i Tilst, Langkærparken Afd. 111, Langkærvej 2F, 8381 Tilst
  • 16:00
    Besøg i Langkærparken. Energirenovering af Langkærparken v/ Al2Bolig: Seniorkonsulent Claus Poulsen
  • 17:00
    Afgang til København. Undervejs i bussen byder vi på en let aftensmad. På hjemturen stopper vi og sætter deltagere af de samme steder, som om morgenen.
  • 21:30
    Ankomst til København - Dansk Arkitektur Center, Strandgade 27B, 1401 København K. Tak for i dag.

Praktisk information

Dato og tid

01/11 2012 06:30 - 21:30

Adresse

DAC Strandgade 27 B
1401 København K

Kontakt


Praktisk information

Dato og tid

01/11 2012 06:30 - 21:30

Adresse

DAC Strandgade 27 B
1401 København K

Kontakt


footer image byens netværk