print logo

Metropolis Complete – kom med Byens Netværk til en særlig filmaften


Byens Netværk har fået en unik mulighed for at invitere til fremvisning af kultklassikeren ”Metropolis”, som med sit futuristiske storbyunivers er et filmisk mesterværk om arkitektur, samfund og mennesker.

Manden med Kameraet Filmproduktion præsenterer et af de allerstørste mesterværker fra det levende billedes barndom: Fritz Lang´s Metropolis fra 1926, med nyt soundtrack produceret i 2015. Tanken bag projektet er kulturformidling, hvor man via ny musik vil skabe interesse for det filmiske mesterværk "som mange har hørt om- og alle bør se".


Det er ikke svært at forstå, hvorfor Metropolis er gået over i historien som en af de største film nogensinde. Fritz Lang studerede arkitektur, før han blev filmmager, og det kan ses. De majestætiske bygninger tårner sig op og vidner om det menneskesyn, der lægges for dagen og kritiseres: Byen og systemet må bestå på bekostning af mennesket. Dette tema udbygges yderligere gennem den stærkt karikerede gale videnskabsmands flirt med at fremstille en robot med så fuldendte menneskelige træk, at den kan overtage menneskets rolle.

Værket er en af filmhistoriens største inspirationskilder mht. filmisk design, og Metropolis står for en lang række filmteknologiske landvindinger og fortællemæssige nyskabelser. Med et budget på, hvad der i dag vil svare til 200 millioner dollars, er der ingen tvivl om, at Metropolis i sin tid har været et spektakulært værk.

Nu har en lang række af de bedste elektroniske musikere – som f.eks. Brian Eno, Massive Attack, Portis Head, New Order, Cinema Orchestra og Ganga - leveret fremragende musik, så det endelige soundtrack fremstår som en dynamisk helhed.

Unik film i et unikke omgivelser
Fritz Lang har i arbejdet med skabelsen af Metropolis benyttet yderligtgående arkitektoniske og scenografiske elementer som fører publikum gennem de mest utrolige rum. Manden med Kameraet vil udfordre sit publikum, inspireret af denne filosofi, ved at præsentere Metropolis i et meget anderledes rum, Det Blå Rum i Krudttønden.
Hvor filmen normalt vises i biografer, med alt lys slukket, kan du her opleve filmen i samspil med en særlig belysning af Krudttøndens teatersal under hele forestillingen.

Handling I kæmpebyen Metropolis er folk delt op i to lejre: Arbejderbyen, hvor tusinder af hårdt prøvede mennesker knokler under slavelignende forhold for at holde byen kørende, og "klubben", hvor rige, unge mennesker boltrer sig i sport, natur og kunst uden nogensinde at skulle arbejde for føden.
Da sønnen af byens grundlægger en dag får øje på en ung skønhed fra Arbejderbyen, forelsker han sig hovedkuls og beslutter sig for at finde hende. På sin rejse gennem Dybet, som Arbejderbyen også kaldes, får han øjnene op for de vilkår, som arbejderne lever under, og langsomt begynder tankerne om revolution mod sin egen far at melde sig. I mellemtiden er en gal videnskabsmand gået i gang med at puste liv i en menneskelignende robot - og han har en plan.

Vi præsenteres for en lang række temaer i Metropolis: Menneskets rolle i samfundet og statens forhold til sine borgere, forholdet mellem rig og fattig, mellem magthaver og arbejder, menneske og maskine samt religionernes indflydelse. Det er alle tidsløse temaer, og filmen formår at bevæge sig fint mellem dem, uden det føles overfladisk.

Oplægsholdere
Filmen indledes med et oplæg om Metropolis, Fritz Lang og tilblivelsen af det nye soundtrack.

Palle Vedel, kreativ producent
Lene Lykke Hovmand, udd. på Film- og Medievidenskab.

Filmmagasinet EKKO har netop anmeldt filmen. Læs den fine anmeldelse her

 Program

 • 16:00
  Vi mødes i Krudttønden. Der er mulighed for at købe øl/vand/kaffe i cafeen
 • 16:15
  Velkommen v/Byens Netværk
 • 16:15
  Oplæg om filmen og projektet v/Palle Vedel og Lene Lykke Hovmand
 • 16:30
  Fremvisning af Metropolis Complete
 • halvvejs i film
  10 min. pause. Mulighed for at købe diverse i cafeen
 • 19:00 ca.
  Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

06/10 2015 16:00 - 19:00

Adresse

Krudttønden, Serridslevvej 2
2100 København Ø

Deltagerantal

50

Mødested

Krudttønden

Kontakt

ls@byensnetvaerk.dk
20956767

Praktisk information

Dato og tid

06/10 2015 16:00 - 19:00

Adresse

Krudttønden, Serridslevvej 2
2100 København Ø

Deltagerantal

50

Mødested

Krudttønden

Kontakt

ls@byensnetvaerk.dk
20956767

footer image byens netværk