print logo

Cisternerne og Sambuichi

Tag med ned under Søndermarken på underjordisk vandring i et hav af lys og mørke, når vi besøger Cisternerne, hvor den internationalt anerkendte japanske arkitekt Hiroshi Sambuichi har omdannet byens historiske vandreservoirer, så der opstår en oplevelsesværdig symbiose mellem natur og arkitektur.

På Undercover-arrangementet i maj gik turen til  de gamle cisterner i Søndermarken, der i disse måneder omfavnes af den japanske arkitekt, Hisroshi Sambuichi, og hans sansemættede leg med lys, mørke, rum, dufte og lyde. Arrangementet vakte så stor begejstring, at vi nu gentager besøget helt uden cover.

Udnytter potentialet i et helt særligt rum
Det er karakteristisk for Sambuichi at lade jordens detaljer og naturvidenskabelige fænomener indgå som byggesten i sine arkitektoniske værker. I stedet for at skabe en fysisk afgrænsning mellem natur og arkitektur skaber han en symbiose. Måske derfor forelskede Sambuichi sig i de gamle vandreservoirers arkitektur allerede under sig første besøg på Frederiksberg. Alle de særtræk ved Cisternerne, som mange vil opfatte som komplikationer - vandets konstante indtrængen, den ekstremt høje luftfugtighed, de 17 sekunders efterklang, ingen dagslys – var for Sambuichi det bedst tænkelige afsæt for projektet, som er blevet til The Water.

I løbet af det seneste år har Sambuichi gransket Cisternernes dyb og undersøgt Søndermarkens skiftende udtryk, og nu er de talrige undersøgelser mundet ud i en forunderlig totalinstallation. Dagslyset trænger ind, og planter gror i det særlige, CO2-mættede klima i de historiske vandreservoirer, som både dufter og lyder som Japan. Den besøgende vandrer over vandet på en fortolkning af den japanske Itsukushima helligdom på øen Miyajima, der også er at finde på UNESCOs verdensarvsliste.

Udstillingen er en del af den samlede kulturelle indsats i forbindelse med den officielle fejring i 2017 af 150-året for oprettelsen af diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Japan.

Hiroshi Sambuichi
Hiroshi Sambuichi (f. 1968) grundlagde i 2001 Sambuichi Architects i Hiroshima. Han opnåede tidligt i sin karriere international anerkendelse og står i dag som en af den bæredygtige arkitekturs fremmeste eksperimentalister. Hans værker, der er bygget på delvis personlig intuition og delvis minutiøse videnskabelige undersøgelser, opnår en bemærkelsesværdig balance mellem poetik og videnskab.

Cisternernes historie 
Cisternerne er et gammelt højdereservoir anlagt af Københavns Vandforsyning. Udgravningen startede i 1856, og da anlægget stod færdigt tre år senere, var det med til at løse datidens store vandforsyningsproblemer. 
I midten af 1800-tallet var hovedstaden i heftig udvikling, og der var brug for vand i betydelige mængder. Vandet skulle opbevares på en sådan måde, at det under tryk kunne sendes op i de nye høje københavnske byhuse. Vandet blev pumpet op til Cisternerne via Pumpehuset i Studiestræde, der hentede vand fra bl.a. Damhussøen og Skt. Jørgens Sø.

Cisternerne ophørte med at fungere som drikkevandsreservoir i 1933 men blev først tømt for vand i 1981. I forbindelse med at København var europæisk Kulturby i 1996 blev Cisternerne taget i brug som udstillingsrum. I dag er Cisternerne en del af Frederiksbergmuseerne. De danner ramme om både kunstudstillinger og forskellige arrangementer og events, der alle tager udgangspunkt i stedets arkitektur og helt særlige klima.

Fotos: Otto Kierkegaard

Se interview med Sambuichi om udstillingen iCisternerne.

Arrangementet er udsolgt. Skriv til lfi@byensnetvaerk.dk, hvis du ønsker at komme på venteliste.Program

 • 15:00
  Velkommen v/ Byens Netværk
 • 15:15
  Om Sambuichis udstilling i Cisternerne v/ Arkitekt Camilla Stig
 • 16:00
  Oplev udstillingen
 • 16:30
  Netværk og forfriskninger i det grønne
 • 17:30
  Tak for i dag

Praktisk information

Dato og tid

21/06 2017 15:00 - 17:30

Adresse

Cisternerne i Søndermarken
2000 Frederiksberg

Deltagerantal

30

Mødested

Vi mødes på græsplænen i Søndermarken overfor Frederiksberg Slot

Kontakt

lfi@byensnetvaerk.dk
Lisbet: 22346629

Praktisk information

Dato og tid

21/06 2017 15:00 - 17:30

Adresse

Cisternerne i Søndermarken
2000 Frederiksberg

Deltagerantal

30

Mødested

Vi mødes på græsplænen i Søndermarken overfor Frederiksberg Slot

Kontakt

lfi@byensnetvaerk.dk
Lisbet: 22346629

footer image byens netværk