print logo

Kunst, klima og arkitektur på fremtidens metrostationer


Vi har fået muligheden for at besøge den underjordiske byggeplads til den kommende metrostation Mozarts Plads i Sydhavnen sammen med Metroselskabet.

Glæd dig til at møde teamleder for arkitekterne Jesper Malmkjær og kunstprogramleder Diana Velasco. De vil fortælle hvorfor den københavnske metro er verdenskendt for sin effektivitet og arkitektoniske linje – og hvorfor man tænker kunsten ind i underjordisk arkitektur allerede fra begyndelsen af projektet.

Vi møder også Kathrin Susanna Gimmel, arkitekt og partner, JAJA Architects, som fortæller os om deres vinderforslag til idékonkurrencen "Fremtidens arkitektoniske udtryk i en mere klimavenlig metro".

Deltagerliste (opdaterer 25.09)

Arrangementet er pt lukket for tilmeldinger. Vil du på venteliste, så send en mail til Louise på lsh@byensnetvaerk.dk

Luk fuld beskrivelse

På den kommende udvidelse af M4-linjen til Sydhavn bliver kunst for første gang en integreret del af stationernes design. De forskellige værker er udarbejdet til de enkelte metrostationer, der derfor får deres helt eget udtryk. Nogle steder bliver passagererne mødt af lysinstallationer, megaskulpturer eller et mytologisk vægmaleri, mens kunsten andre steder vender op og ned på det kendte stationsdesign eller byder på en rejse ud i verdensrummet.

På arrangementet kommer vi ned på den underjordiske station Mozarts Plads, og oplever hvordan kunstværket af Christian Schmidt-Rasmussen er ved at tage form sammen med de øvrige paneler på stationsboksens indvendige vægge.

Udvidelsen af metrolinjen M4 til Sydhavn åbner i 2024. Den vil bestå af de fem underjordiske stationer Havneholmen, Enghave Brygge, Sluseholmen, Mozarts Plads samt København Syd (det nuværende Ny Ellebjerg).
København Syd bliver et nyt regionalt og nationalt trafikknudepunkt med Metroen, tre S-togslinjer, regional- og fjerntog fra Fyn, Jylland og det øvrige Sjælland samt mulighed for internationale tog fra Tyskland og Sverige. Stationen bliver hurtigt blandt Danmarks største stationer, hvor passagerer dagligt stiger af eller på et tog mere end 30.000 gange.
Selve omstigningsområdet på København Syd, der skaber forbindelse mellem Metroen, S-tog, Køge Bugt-banen og København-Ringsted, åbner i 2024, mens den mere end 300 meter lange nye Øresundsperron åbner i 2025.
M4 Sydhavn bliver koblet sammen med den eksisterende M3 Cityringen og M4 Nordhavn, og kommer dermed til at gå hele vejen fra Orientkaj i Nordhavn over City og til Sydhavn og Valby. Undervejs betjener linjen flere af hovedstadens trafikknudepunkter.

I 2024 har 73 % af borgerne i København og på Frederiksberg under 600 m til en metro- eller togstation.

I starten af 2023 vandt JAJA Architects idékonkurrencen ”Fremtidens arkitektoniske udtryk i en mere klimavenlig metro” med deres forslag, der arbejder i og med de tre skalaer Materialer, Mobility Hub og Klimakampagne. De fokuserer dermed ikke kun på at reducere CO2-udledningen under byggeriet ved hjælp af biomaterialer – forslaget forbinder også metroen til en overordnet mobilitetsstrategi og engagerer tusindvis af daglige passagerer gennem oplysning om klodens begrænsede ressourcer og passagerernes rolle i og muligheder for at forvalte dem ansvarligt.

 

Fakta om kunsten på M4 Sydhavn

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst har udvalgt de fem værker til M4 Sydhavn.
Kunstværkerne er finansieret af Villum Fonden, Det Obelske Familiefond og Statens Kunstfond.

Renderinger, kreditering: Gottlieb Paludan Architects, JAJA Architects og Metroselskabet

Bemærk at det er et byggepladsbesøg, Safety klasse 3: Du selv skal medbringe sikkerhedsudstyr (sko, hjelm, briller, handsker og vest) for at deltage.

Vi forbeholder os retten til at sende et no-show-fee på 400 kr. ekskl. moms ifm. udeblivelse fra vores arrangementer. No-show-fee kan blive opkrævet, hvis du udebliver fra arrangementet uden at melde afbud til os. Læs mere om vores forhold vedr. tilmelding her.

Arrangementet er lukket for tilmeldinger. Vil du på venteliste, så send en mail til Louise på lsh@byensnetvaerk.dkProgram

  • 15:00 Velkommen v/ Byens Netværk
  • 15:15 Fælles intro og sikkerhedsbrief til byggeplads besøg
  • 15:30 Byggepladsbesøg under jord Mozarts Plads Metrostation
  • 16:30 Fremtidens Metro - oplæg, samtale og spørgsmål
  • 17:30 Fortsat god aften

Praktisk information

Dato og tid

23/11 2023 15:00 - 17:30

Adresse

Borgbjergsvej 52
2450 Sydhavnen

Deltagerantal

38

Mødested

Sydhavnens Vinbar

Kontakt

ngj@byensnetvaerk.dk
Nanna Jardorf, tlf. 28266304

Praktisk information

Dato og tid

23/11 2023 15:00 - 17:30

Adresse

Borgbjergsvej 52
2450 Sydhavnen

Deltagerantal

38

Mødested

Sydhavnens Vinbar

Kontakt

ngj@byensnetvaerk.dk
Nanna Jardorf, tlf. 28266304

footer image byens netværk