Gismap
maj 2025
Datadrevet arbejde med byens grønne arealer
Før man kan begynde at arbejde systematisk og målrettet med noget, er det afgørende, at man kan måle det. Det gælder også for de grønne områder i byerne.
Hos Gismap ønsker vi at hjælpe virksomheder, kommuner og andre aktører med at få konkrete data på deres grønne arealer – data, der muliggør realistiske målsætninger og dokumentation af udviklingen over tid.
Selvom vi ikke kan løse biodiversitetskrisen i byerne, oplever vi en stigende lyst og vilje til at tage ansvar for de grønne arealer i byerne. Ikke kun for naturens skyld, men i høj grad også for os mennesker. Når vi gør byerne grønnere, bringer vi naturen tættere på hverdagslivet. Det øger ikke blot vores velvære – det kan også være en stærk drivkraft til engagere os mere i biodiversiteten omkring os.
Gismap opstod ud fra netop denne tanke. Da Laurids, CEO for Gismap, lavede feltkortlægning af grønne områder, blev det tydeligt, hvor tidskrævende og lidt skalerbart det var. Han kontaktede derfor Eigil, AI-engineer, for at finde en løsning, hvor man benyttede AI til at løse udfordringen – og her blev idéen født: en AI-model, der kan analysere luftfotos og automatisk klassificere arealdækket. Dermed kan udviklingen i de grønne arealer ikke bare måles, det kan også kobles til en biofaktor, som giver et konkret mål for udviklingen.
Siden har vi samarbejdet med en bred vifte af aktører – almene boligorganisationer, store ejendomsejere, investeringsfonde og anlægsgartnere – for at udvikle et produkt, der matcher deres behov og udfordringer.
I dag kan vores platform analysere et område på få minutter og generere data om både arealdække, beskyttet natur og artsobservationer fra arter.dk – alt inden for en radius af 1 km.
Gismap er skalerbart og kan håndtere store geografiske områder og datamængder – en nødvendighed for dem, der forvalter mange grønne arealer, men mangler det nødvendige overblik.
Derfor er vi med i Byens Netværk
Vi ser Byens Netværk som en unik mulighed for at sparre med og lære af andre aktører, der arbejder med byens udvikling. Vi ønsker at bringe natur og data sammen – og håber på samarbejder, hvor vi kan inspirere hinanden til at tænke grønt, målbart og bæredygtigt.
Kontakt os eller læs mere på gismap.dk
![]() |
![]() |
Laurids Sund Founder og CEO T: 61 60 05 97 lsu@gismap.dk |
Eigil Albæk Founder og CTO T: 21 28 16 15 eal@gismap.dk |